vrijdag 4 december 2020

De Halte XL van woensdag 2 december 2020 - 'Bronx in Blerick'

- door Sef Derkx - 

Voer bij Google de zoektermen ‘probleemwijk’ en ‘Vastenavondkamp’ in. In minder dan een halve seconde krijg je 83 somber stemmende resultaten geserveerd op het scherm. We vernemen dat de Vastenavondkamp slecht scoort op de leefbarometer en dat er veel negatieve zaken spelen. De Volkskrant schetst drie jaar geleden een treurig beeld van de wijk. Een bewoner trekt zelfs de vergelijking met the Bronx: ‘Wat je in films ziet, gebeurt nu hier.’ Hoog tijd om zelf poolshoogte te gaan nemen.

Vastenavondkamp in aanbouw, jaren '60 (particuliere collectie)

Op weg naar halte Muspelheim, waar een bekende oud-bewoner wacht, lezen we een beknopte geschiedenis van de wijk. De Vastenavondkamp vormt een onderdeel van de grootse plannen, die de gemeente Venlo na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde. In 1947 telde Blerick 8.500 inwoners, dat moest oplopen tot 25.000 inwoners. De bouw van de Vastenavondkamp begon in 1957. Het was de periode van het economisch herstel. De eerste schreden werden gezet op de route naar de welvaartstaat Nederland. De ruim opgezette wijk is overigens niet vernoemd naar de vastelaovend. De naam herinnert aan hoeve Vastenavondkamp, die vroeger aan de Sint Jozefstraat stond. Begin jaren zeventig was de Vastenavondkamp klaar. De nieuwbouwwijk was destijds geliefd bij starters en gezinnen met jonge kinderen.

Telefooncel in de Vastenavondkamp, jaren '70 (particuliere collectie)

Kennissen, die in Venlo geen geschikte woonruimte hadden kunnen vinden, verhuisden erheen. Het was een eind uit de binnenstad, dat wel. Na een avond stappen wachtte je nog een flinke tocht. Vooral in de wintermaanden leek op de Maasbrug de koude wind van alle kanten te komen. Rugwind was de nachtbrakers echter nooit gegund. Positief gestemde zielen wisten uit de Vastenavondkamp-expeditie toch iets positiefs te puren. Je kon veel gedronken hebben, maar je kwam altijd fris als een hoentje thuis. Wanneer je toch de volgende ochtend wakker werd met een kater kon je een frisse neus gaan halen in het Zilvermeer.

Sint Johanes de Doperker (foto van website Parochiefederatie regio Blerick)

Ons eerste doel op verzoek van onze gids is de Sint Johannes de Doperkerk. Parochies waren het uitgangspunt van de naoorlogse uitbreidingsplannen van Venlo. Parochies met een eigen kerk, gemeente en bisdom trokken samen op. In de Vastenavondkamp stond een houten noodkerk met een dak van doorzichtige golfplaten. ’s Zomers dreef je naar buiten. In 1967 kreeg architect J. Buschman de opdracht plannen te ontwikkelen voor een nieuwe kerk. Het was niet in een vloek en een zucht gerealiseerd. Integendeel, in 1972 greep bisschop Gijsen in eigen persoon in. (wordt vervolgd) 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten