donderdag 11 maart 2021

Keizer Haile Selassi bezocht Venlo

- door Sef Derkx -

Op de zolder van het Nationaal Paleis in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië, moet als het goed is een vaas van Tegels aardewerk stof staan te vangen. Keizer Haile Selassie kreeg het kunstzinnig object, vervaardigd door keramist Matthieu Janssen, toen hij in 1954 een tussenstop maakte op station Venlo. De monarch bracht in dat jaar een aantal staatsbezoeken in Europa. In Nederland was hij met alle egards ontvangen. Er leek geen einde te komen aan de pluimstrijkerij. Koningin Juliana en prins Bernhard zetten alles op alles om het hun collega-vorst naar de keizerlijke zin te maken. Het staatsbezoek eindigde op 8 november. 

Haile Selassi groet Venlose jeugd op station, in het midden Frans Houben en rechts Charles van Rooy (foto Dagblad voor Noord-Limburg/collectie Gemeentearchief)

Wat restte was een treinreis van Arnhem naar Bonn. Venlo was een internationaal grensstation. Dus moest de keizer hier alsnog een keer bewierookt worden.

Limburgs Dagblad, 9 november 1954 (gevonden via www.delpher.nl)

Er is een foto bewaard gebleven van het verblijf op station Venlo. Haile Selassie staat in het salonrijtuig van de Koninklijke trein. Het coupéraam is naar beneden geschoven. Vanuit zijn hoge positie kijkt hij over de hoofden heen van Frans Houben, de Limburgse commissaris van de koningin, en van burgemeester Charles van Rooij. De hoogwaardigheidsbekleders staan op het perron. Ze houden hun hoge hoed en handschoenen met de linkerhand vast en lachen een beetje bedremmeld. Haile Selassie wuift, maar naar wie? We vermoeden naar Venlose kinderen, die hem een zanghulde brengen. Dit weten we uit verslagen in een aantal Nederlandse kranten van een dag later. De Volkskrant meldde bovendien, dat het de keizer behaagde om in het officiële gastenboek van de stad zijn handtekening te zetten. We gaan er vanuit dat het boek bewaard wordt in het Gemeentearchief. Zodra de coronabeperkingen opgeheven zijn, gaan we kijken.

De Volkskrant, 9 november 1954 (gevonden via www.delpher.nl)

Tegen half twee die middag, zette de trein zich in beweging richting Kaldenkerken, het eerste treinstation in West-Duitsland. In Bonn maakte de vorst een grootse entree met een rijkelijk met gouddraad gebiesd gala-uniform en een van leeuwenmanen voorziene hoofdbedekking. Jocus zou er wat van kunnen opsteken. Selassie was de eerste vorst, die een staatsbezoek bracht aan de vijf jaar oude Bondsrepubliek. Overigens vertrok de monarch niet vanaf het huidige station Venlo. Het oude was nog in gebruik, het lag zo’n driehonderd meter verder van de stad af, aan de Kaldenkerkerweg. 

Station Venlo, 1955 (particuliere collectie)

Tijdens zijn regeerperiode kreeg de keizer veel kritiek. Mensenrechten hadden geen prioriteit en de persoonsverheerlijking nam groteske vormen aan. Selassie werd in 1974 door militairen gevangen genomen. Enkele maanden later liet het regime weten, dat hij was overleden als gevolg van de complicaties van een operatie. Rastafari's geloven in de goddelijkheid van Haile Selassie. Voor velen is hij de reïncarnatie van Jezus.  De oorsprong van de religieus geïnspireerde beweging ligt op Jamaica. Voorman Marcus Garvey deed in 1914 een bijzondere uitspraak: er zou een getinte koning worden gekroond die zou opkomen voor de gekleurde bevolking. En zie… zestien jaar later werd in Ethiopië keizer Haile Selassie gekroond. Foto's van de plechtigheid maakten grote indruk. Blanken knielden voor een getinte koning. Haile Selassie werd al snel populair onder de Jamaicaanse bevolking. 

Tijdschrift Ambacht,, jaargang 1954, nummer 6 (gevonden via ww.delpher.nl)

Na een virtueel bezoek aan Ethiopië en Jamaica, zijn we terug in Venlo. De reislustige Phil en Huub Eickmans zijn verrast als ze de foto onder ogen krijgen. Van het staatsbezoek aan Nederland weten ze. Dat de keizer ook nog even in Venlo was is nieuw. Huub Eickmans: ‘In 2005 waren we in het keizerlijk paleis in Addis Abeba, dat nu een museum is. We hoorden  dat Haile Selassi op zijn bed is gewurgd. Op last van Mengistu, zijn meedogenloze communistische opvolger, werd hij als ultieme vernedering begraven was onder zijn toilet. Later is hij na een staatsbegrafenis, bijgezet in de kathedraal. Hoe bizar kan de geschiedenis toch verlopen!’ 

Lichtbak aan Rasta Fari House Coffeeshop Klein maar Fijn (website Klein maar Fijn)

Aan de Noord-Binnensingel vinden we sinds jaar en dag Rasta Fari House Coffeeshop Klein Maar Fijn. Op de lichtbak aan de frontgevel prijkt de rastaleeuw, die ontleend is van de vlag van Ethiopië. Zouden ze weten dat de reïncarnatie van Christus in Venlo is geweest? Weliswaar slechts vier minuten, maar toch? We gaan binnenkort langs met de foto. Tot slot, maar niet op de laatste plaats. Op die gedenkwaardige dag in 1954 hebben Venlose scholieren de keizer van Ethiopië toegezongen. Zijn er nog zangertjes die het zich kunnen herinneren? We horen het graag.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten