zondag 28 maart 2021

'Aevel' van zaterdag 27 maart 2021

 Tattie en tooter
Op de vorige ‘Aevel’, over de ontmanteling van de Glorieuze Gäöt, kwamen de nodige reacties. Oud zeer over het gewraakte prestigeproject dat veel späön heeft gekost, spoot hoger op dan de Glorieuze Gäöt ooit heeft gedaan.
Bijzonder aevel was een foto die Heinz Vink stuurde van de Keulsepoort. Door de werkzaamheden waren mergelblokken aan het licht gekomen. Zijn dit restanten van de Keulsepoort, vroeg Heinz. Afgelopen woensdag had Omroep Venlo er een interessant item over met Jacob Schotten. Complimenten aan de cameravrouw of cameraman. Onze stadsarcheoloog was op zeker moment zo gepositioneerd, dat de erbarmelijke staat van het laatste, verroepzakte stukje van de Glorieuze Gäöt hartverscheurend mooi in beeld kwam. Hartverscheurend mooi als een blues gezongen door Arno Adams, de Treurwilg van Belvend. Briljant.
Is er, nu de geldslurpende Glorieuze Gäöt passé is, niks meer om te näöle? Godzijdank wel, want unne daag neet genäöld, is unne daag neet gelaef. Of zoals de Romeinen in Blariaco al zeiden diem non lamentatur diem non vivitur.
Ik sprak van de week met Oeits Haos Prins Jos Lamers, de banketbakker. Hij ergert zich groen en geel aan het Heilig Hartbeeld dat op de Keulsepoort staat. Het bronzen beeld was ooit ook groen. Dit is aevel lang geleden. Allewiels lijkt het beeld meer op een mijnwerker, die door een jammerlijk misverstand tien jaar ondergronds is gebleven. Kom nu niet met het verhaal dat het oxidatie is. Of een patinalaag. Er heeft zich in de loop van de jaren gewoon tattie en tooter op het beeld vastgezet. Het Heilig Hart is de Heilige Koempel van de Keulsepoort geworden. In juni is het een eeuw geleden dat het beeld werd geplaatst. Het Heilig Hart hoort bij Venlo zoals de iconische Christus Verlosser bij Rio de Janeiro hoort. Het beeld in Brazilië wordt momenteel gerestaureerd ter ere van de negentigste verjaardag. Deze maand wordt er gewerkt aan de herinrichting van de Keulsepoort. Jos Lamers vindt het alzoeë voor de hand liggend om met een poetslèpke over het beeld te gaan.
Over de Keulsepoort gesproken. Het is de finishplaats van de Venloop. De halve marathon gaat dit weekend niet door. Hoe spiètig is dat? Traditiegetrouw kwamen we voor de start met kennissen samen bij Mieke van de Ponywaeg. Na verloop van tijd wurmden we ons tussen de toeschouwers door naar de horecavriendelijke hoek van de Parade en de Klaasstraat om de finish te zien. Oeits Waal Prins Erik Schnock liet mij weten dat er morgen een Virtuele Venloop is. Waar iedereen aevel zeker op moeten letten is de lôch. Tussen de hemel van de Heilige Koempel en zijn Venlose residentie, de Keulsepoort alzoeë, cirkelt een vliegtuig met een boodschap die ons samenbrengt.
Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten