woensdag 2 februari 2022

Jacky Cordang, meer dan een eeuwige reserve (5)

 - door Gerrit van der Vorst - 

Jacky Cordang droeg de bijnaam ‘de nikker’. Een acceptabele verklaring voor die bijnaam zou zijn keepersbroek zijn. Een zwarte knickerbocker, een soort pofbroek tot net boven de knie. Of het onder de knie volgens de necrologie in De Volkskrant? ‘Dat vond-ie fijn, dat vond-ie prettig’, volgens oud-ploegmaat Wiel Teeuwen. ‘Nou ja, hij moest het dragen, dus waarom niet?’

Voorbeelden van de uitgestorven (?) knickerbocker (foto van eerstkoken.blogspot.com).

Op foto’s valt de keepersbroek van Cordang niet zo op, en ik heb toch de stellige indruk dat de bijnaam vooral te maken met zijn donkere uiterlijk, zwarte haar en dito wenkbrauwen. Het enige exemplaar van de knickerbocker schijnt overigens bij een verhuizing kwijt te zijn geraakt, zodat we de waarheid maar in het midden moeten laten.

Tijdens Feyenoord - VVV (2-0), op 17 november 1958, droeg Jacky Cordang bijvoorbeeld duidelijk geen knickerbocker (www.delpher.nl).

Met of zonder knickerbocker leek er een mooie tijd in het verschiet te liggen voor Jacky Cordang.

En toch was daar opeens een keerpunt. Frans Swinkels was al weer geruime tijd hersteld en goed getraind. VVV had dus weer de luxe van twee eredivisiewaardige keepers. En laat Jacky Cordang na al die lovende kritieken nou opeens wat mindere wedstrijden keepen, zoals MVV - VVV (6-2) op 5 april 1959.

Het eerste doelpunt tijdens Ajax - VVV (3-0), op 15 maart 1959 (Nationaal Archief).

Jacky Cordang in actie tijdens de bewuste uitwedstrijd tegen MVV, op 5 april 1959 (Limburgsch dagblad, www.delpher.nl).

Een week later was het tijdens VVV - Feyenoord (4-2) opeens Frans Swinkels die voor de eerste keer in het seizoen 1958/1959 weer in het VVV-doel stond. ‘Als vervanger van Jackie Cordang, die zijn betrouwbaarheid totaal verloren heeft.’, zoals De Tijd de Maasbode in haar wedstrijdverslag schreef.

Frans Swinkels op 31 mei 1959 tijdens Rapid JC - VVV (2-1) (collectie Herman Teeuwen).

Merkwaardig genoeg werd Jacky Cordang nog wel geselecteerd voor het Limburgs elftal, als reservedoelman achter Peersman van Sittardia, maar de VVV’ers moesten zich voor de wedstrijd tegen Belgisch Limburg op 6 juni 1959 terugtrekken. De bekerwedstrijd VVV-Zwartemeer was namelijk door de KNVB naar die dag verzet.

Herman Teeuwen kopt op 7 juni 1959 tijdens de bekerwedstrijd VVV-Zwartemeer 5-1 op het doel van de tegenstanders (collectie Herman Teeuwen).

Jacky Cordang had tot dan toe 28 competitiewedstrijden achter elkaar in de eredivisie gekeept. Op een enkele bekerwedstrijd en invalbeurt na zou het seizoen 1958/1959 er voor hem opzitten. En dat was zuur, heel zuur, want juist in die laatste wedstrijden behaalde VVV het grootste succes aller tijden, door op 17 juni 1959 de bekerfinale tegen ADO te winnen. Vanuit keepersoogpunt overigens een sensationele ervaring. Na een door Frans Swinkels veroorzaakte strafschop eiste Herman Teeuwen de keeperstrui op, om de strafschop hoogstpersoonlijk – na een hoop intimidaties jegens strafschopnemer Roel Timmer van ADO – te stoppen en daarmee zijn kans op de extra winstpremie te behouden.

Herman Teeuwen wringt zich met de hulp van Frans Swinkels in de keeperstrui tijdens de bekerfinale (Nationaal Archief).

Het moet een van de grootste teleurstellingen zijn geweest in de keeperscarrière van Jacky Cordang dat hij er op het moment suprême naast stond, maar het lag niet in zijn aard om daar moeilijk over te doen.

De VVV-selectie op de dag na de bekerwinst in de Kraal (collectie Herman Teeuwen).

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten