woensdag 18 augustus 2021

Een zomers reisverslag uit het kloosterdorp Steyl II


 - door Sef Derkx - 

Twee weken geleden bezochten we Steyl in gezelschap van kennissen uit Duitsland. Het kloosterdorp was, is en blijft een heel bijzondere plek in Venlo. Als je er nog nooit geweest bent, kijk je er je ogen uit. Wanneer je in je jeugd bovendien niets hebt ‘meegekregen’ van het katholieke geloof, val je in Steyl van de ene verbazing in de andere. 













Missiehuis Sint-Michael met dubbelkerk in de jaren dertig (foto Jan de Jong/collectie Limburgs Museum)

We mochten onder inspirerende begeleiding van broeder Heinz Helf door het Missiehuis lopen, waarvan het oudste gedeelte dateert uit de jaren 1876 en 1877 en dat werd gebouwd door aannemer Frans Peeters uit Baarlo. 

















Prentbriefkaarten van het Missiehuis en de dubbelkerk uit de periode circa 1905 tot 1915 (particuliere en onbekende collecties)

Tussen 1881 en 1884 verrees bij het Missiehuis Sint Michaël in Steyl een neogotische kerk naar schetsen van de bouwkundige Jos. Prill, priester van het Aartsbisdom Keulen. Het beeldbepalend gebouw is 34 meter lang en iets meer dan twintig meter breed. Niet echt groot, maar van de nood is een deugd gemaakt. In het gebedshuis is een benedenkerk en een bovenkerk. 

De twee torens in de westgevel worden bekroond door achtkanten met spitsen. Tussen de torens is een loggia met bogen op zuilen. Het meer dan levensgroot beeld van aartsengel Michaël staat in een nis tussen beide torens en lijkt de Maasschippers te groeten.


Benedenkerk in 1920 (collectie SVD)

Beschadigde dubbelkerk in 1945 (collectie SVD)

Zuidgevel van de dubbelkerk met ingang (foto Heinz Helf SVD)

Zuidgevel in de herfst (foto Heinz Helf SVD)

De benedenkerk wordt gebruikt voor kerkelijke plechtigheden en is toegankelijk. De ruimte is in 1972 ingrijpend gemoderniseerd onder leiding van kunstenaar-architect Will Horsten uit Kevelaer. Hij koos bij het altaar met tabernakel en de lezenaar heel bewust voor ruw aluminium, een materiaal met grote expressiemogelijkheden. Middelpunt is de bronzen graftombe van Arnold Janssen, de stichter van dit kloosterdorp. Achter de tombe is een een raam van in beton gevat gekleurd glas uit het atelier Flos in Steyl. Als de zon ondergaat, stroomt een golf van gekleurd, diffuus licht de kerk binnen.  Van Heinz Helf ontvingen we een serie schitterende foto's van de benedenkerk, die we hier laten volgen:























Sfeerreportage benedenkerk (foto's Heinz Helf SVD)

De bovenkerk die op zondagen in de zomer is opengesteld is een parel van neogotiek. We schreven er onlangs uitgebreid over, klik Bovenkerk Missiehuis Sint-Michael. De stichter van het kloosterdorp Steyl, de Duitse priester Arnold Janssen, had een bijzondere band met engelen. Het Missiehuis is naar aartsengel Sint-Michaël vernoemd. In de bovenkerk staat de engelenverering centraal. De gevleugelde wezens zijn vereeuwigd in de glas-in-loodramen en altaren. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten