dinsdag 17 augustus 2021

Een eerste steen in de Heutzstraat, gelegd in 1947

Bij een van de geallieerde luchtaanvallen op de Maasbruggen in het najaar van 1944 vielen bommen op de Heutzstraat. Het pand van de bakkerij van de familie Peters werd daarbij verwoest. Na de bevrijding volgde herbouw. Sjaak Peters stuurde ons een aantal foto's van de eerste-steenlegging en van de bouwvakkers die bij de bouw van de nieuwe bakkerij betrokken waren.  

Sjaak Peters:

'Mensen verschijnen en verdwijnen, zoals ook ooit de bouwvakkers op onderstaande foto. Ze zijn gefotografeerd in 1947 tijdens de wederopbouw van Heutzstraat 6. Ze poseren op de plek van het steegje - de gats op zijn Venlo -  naast het pand. De foto herinnert mij aan het werk van  August Sander, de beroemde portret- en documentairefotograaf uit Keulen. 



De gevels van de panden aan de overzijde van de straat zijn door de jaren heen veranderd. Alleen die met de huis nummers 9 en 11, een beetje zichtbaar achter de schutting, zijn zoals vroeger. 


Op de andere foto’s staat de familie Peters tijdens het leggen van de eerste steen. V.l.n.r.: Ome Piet (was bakker en had tot circa 1964 ook een sigarenzaak op nr. 14, later pension), mijn opa Sraar d’n bekker, ome Bér die als geestelijke de kloosternaam frater Ulricus kreeg. Hij heeft een troffel in de hand. Ulricus was missionaris in Brazilië. Daarnaast mijn vader en moeder Jan en Lies en tante Jo. Zij was de suikertante in de familie. Tot tien jaar na haar dood hebben alle neven, nichten en kleinkinderen jaarlijks een erfenis ontvangen van een paar duizend gulden. Dat was mooi meegenomen. 



























Groet Sjaak... en bedankt voor de mooie verhalen die je regelmatig publiceert.'














Het wederopbouw pand Heutzstraat 6 (Streetview) en de eerste steen met de tekst: 'Door bommen verwoest 4-XI-1944 dezen eersten steen legde 19-X-1947 Fr. Ulricus Peters O.F.M.'  (foto Sjaak Peters) 

Wij danken Sjaak Peters voor zijn bijdrage aan de Floddergatsblog.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten