zaterdag 7 augustus 2021

'Aevel' XXL van zaterdag 7 juli 2021 - Underste Meule

Joost Geeraedts stuurde een opmerkelijke foto. We zien de Venlose vlag. Over het rood en blauw staat een tekst: Welkom in het afvalputje van de gemeente Venlo. Het is niets niks als je een vlag laat bedrukken met die boodschap. Kniens zijn Angel en Kees Dijkmans, daarom wappert aan hun huis aan de Tegelseweg dit bijzondere protest. 


De Tegelseweg en de Roermondsestraat vormden ooit een prachtige entree tot de binnenstad. Een plaetje met onder meer buurtwinkels en herenhuizen. Herenhuizen? Excuses. Allewiels heb je het natuurlijk over mensenhuizen. Van de grandeur van vroeger is aevel weinig over. Zo’n dertig jaar geleden kwam de kentering. Panden werden opgekocht door investeerders en vertimmerd voor kamerbewoning. Door de ‘verkamering’ stak verpaupering de kop op en verdween het vertrouwde buurt-DNA beetje bij beetje. Angel en Kees Dijkmans ervaren veel overlast. Het is een lange klachtenlijst. Illegale vuilstort, geschreeuw op straat, urineren in het openbaar, drugsproblemen, verwaarlozing van panden. De Roermondsestraat en Tegelseweg dreigen steeds verder te verroepzakke. Natuurlijk is er overleg geweest met de gemeente. Maar tot zichtbare verbeteringen heeft het niet geleid. Vandaar als noodkreet de vlag met het bittere protest.

Iets anders. Van Janneke Michels kreeg ik ook een foto. Van een iconische klok. Lange, lange jaren hing die in het prachtig gelegen natuurbad De Underste Meule. Wie heeft daar niet gekielp? Of pogingen ertoe ondernomen? Iedereen heeft gekeken op de klok om te weten hoe laat het was. Vooral voor kinderen, die met hun ouders op een bepaalde tijdstip hadden afgesproken, was het belangrijk. Janneke Michels zoekt er een nieuwe bestemming voor. Het Limburgs Museum liet weten de klok niet van toegevoegde waarde voor de collectie te vinden. Het Gemeentearchief verzamelt geen objecten. Wie weet een mooie, openbare plek in ’t stedje, waar het uurwerk van de Venlose klokkenmaker Gustave Peters kan komen te hangen? Voor ‘Aevel’ heeft Jos Deenen een collage gemaakt met de foto van de klok en een van het bad ruim een halve eeuw geleden.  

Tot slot. Het Zomerparkfeest gaat niet door, wie spiètig is dat? VVV begint morgen aevel aan het nieuwe seizoen. In de Keuken Kampioen Divisie. Wat een naam! Als het over een competitie zou gaan tussen teams van amateurkoks, die met elkaar strijden om het kampioenschap ‘Maak het lekkerste frietei’, zou ik het toepasselijk vinden. Maar het is voetbal. Hoe het ook zij, VVV gaat van start met een team dat nog in opbouw is. Of we Giakoumak-se Kieër op Kieër nog in actie zullen zien in het geel-zwart? Veel is alzoeë ongewis. Toch ben ik ervan overtuigd dat VVV gaat promoveren. Aan het eind van welk seizoen is nog de vraag. 

Wies ’t aevel weer ens is,

Sef Derkx


Geen opmerkingen:

Een reactie posten