donderdag 15 oktober 2020

Blerick Cruise (Slot) - De Halte XL van woensdag 14 oktober 2020

- Sef Derkx -

Opname uit waarschijnlijk de vroege jaren vijftig, in de gevel zijn  kogelinslagen te zien van beschietingen vanuit bezet Venlo naar bevrijd Venlo (particuliere collectie)

De lekkerste balkenbrij ooit heb ik gegeten in Blerick in Sur Meuse. Destijds, ruim veertig jaar geleden, was Niek Klaassens de aimabele exploitant en kok van het prachtig gelegen etablissement. Het zal in de herfst of winter geweest zijn, de zaak zat stampvol en al bij het openen van de deur sloeg de prikkelende geur van gebakken balkenbrij toe. Als een uppercut van Muhammad Ali, vol onder de kin. De bril besloeg onmiddellijk, niet-brildragers hebben er geen idee van hoe ongemakkelijk dit voelt. De patron vertelde dat hij naar eigen, beproefd recept twee soorten balkenbrij maakte: donkere en grijs-grauwe. Ik kreeg een proof, maar proefde het verschil niet. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat aan de erosie van de smaakbeleving het royaal gedronken bockbier kan hebben bijgedragen.   


 Balkenbrij (foto Wikipedia)

Laatst waren we er terug. Het was op een van de mooie zomerdagen in september. We strekten de benen onder een terrastafeltje en keken uit over de Maas. Ik heb geen theologie gestudeerd, maar het zou me niet verwonderen wanneer hier de hemel de aarde kust. De muurankers geven aan dat het huidige pand dateert van 1705. Uit archiefonderzoek wordt duidelijk, dat op deze plek eerder een brouwerij met herberg stond. De voorloper van het huidige pand werd beschadigd in het jaar 1702, bij oorlogshandelingen rond fort Sint-Michiel en de vesting Venlo. De kelder van het oudere pand is overigens bewaard gebleven en bevindt zich onder het rechter gedeelte van Sur Meuse. Om als liefhebber ergens te zijn waar al ruim drie eeuwen van bier wordt genoten, is om stil van te worden.

Belegering Fort Sint-Michiel en Venlo in 1702 door de Republiek der Nederlanden op de Frans-Spaanse bezetter van de stad (collectie Gemeentearchief Venlo)

Op een potloodtekening uit 1835 kijken we vanaf de Venlose Maasoever naar Blerick. Prominent in beeld is een boot met bollende zeilen, de passagiers lijken te genieten. Op de achtergrond is Sur Meuse goed herkenbaar aan de typische gevel. Links beneden lezen we de titel ‘Sur la Meuse aux environs de Venlo’. Het markante pand heet in archiefstukken uit het begin van de negentiende eeuw overigens Het huis op de Bat. Een met hout versterkte kade werd vroeger bat genoemd. Het Bat komen we als straatnaam nog tegen in Maastricht, in Luik is de Quai de Batte. In de dialectbenamingen batjakker en batraver, straatjongen in het ABN, klinkt het woord eveneens door. Sinds het einde van de negentiende eeuw heet de herberg Sur Meuse. Ongetwijfeld hebben generaties Maasschippers, handelaren en lijdrijvers die tot de vaste clientèle behoorden, er genoten. Net als wij vele, vele jaren later.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten