vrijdag 2 oktober 2020

De Halte Xl van woensdag 30 september 2020 - Blerick Cruise (1)

- door Sef Derkx -

Wat doen we in tijden van corona met de cruise, de vakantie op een luxueus passagiersschip? Op deze zeereizen lijkt een vloek te rusten. Mogen we een alternatief aanreiken, een sobere cruise in totaal in andere vorm? Neem in de rustige daluren de bus van Arriva en maak met als startpunt en eindpunt een halte in de buurt een cruise door de eigen woonplaats of regio. Er is onderweg verrassend veel te zien en te ontdekken. Het is een kwestie van interesse, van af en toe overstappen en natuurlijk van een mondkapje. Vorige week, op een heerlijke nazomerdag, maakten we een toer door Blerick. We stapten uit en wandelden naar een dorstlessend einddoel met een prachtig uitzicht, het terras van Sur Meuse. Met de bestemming bijna in zicht, hielden we halt bij de Antoniuskerk. Over dit wederopbouwmonument hadden we uitvoerig gelezen in de indrukwekkende studie Kerken bouwen langs Maas en Rijn na 1945, een uitgave van Leuven University Press.


We gaan terug naar het bevrijdingsjaar. De strijd om de strategisch belangrijke Maasbruggen had een zware tol geëist. De binnenstad van Venlo en het stadsdeel Blerick lagen in puin. Als je de beelden uit de Puinfilm ziet, geloof je je ogen niet. Venlo kwam als een van de zwaarst getroffen steden van Nederland uit de Tweede Wereldoorlog. Het naoorlogse uitbreidingsplan ging uit van parochies, ieder met een eigen kerk en voorzieningen als scholen en winkels. Gemeente en bisdom werkten nauw samen. Architect Jules Kayser ontwierp de plannen voor Blerick, het stadsdeel waarvan de verwachting was dat het snel en spectaculair zou gaan groeien. 











Prentbriefkaart Antoniuskerk Blerick, kort na 1900 (met dank aan Piet Braem)



Devotieprentje en devotiemedaille uit Blerick (particuliere collectie)

De voornaamste kerk van Blerick, die van de oude Sint-Antoniusparochie, lag in puin. De kruisbasiliek uit 1899 was door de bezetter in november 1944 opgeblazen en daardoor onherstelbaar beschadigd. De plannen voor een nieuwe kerk op dezelfde locatie sleepten zich jaren voort. 
















Antoniuskerk in 1945 (foto F. A. Peeters/particuliere collectie)

Antoniuskerk Blerick (foto Wiel van der Randen)


Antoniuskerk Blerick (foto collectie Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed)

Pas in 1960 ging het parochiebestuur akkoord met het ontwerp van de architecten Jozef Franchamps en Urbaan Titulaer. Het plan hield rekening met de intentie om het kerkhof te bewaren. Het bedehuis rust op betonnen zuilen, een deel van de kerkzaal zweeft een meter boven een aantal graven.


Antoniuskerk met campanile (bron: website Kerkgebouwen in Limburg)

Opvallend is de campanile, de klokkentoren die los staat van het kerkgebouw. Het is een echte blikvanger. De toren leverde problemen op. Door het luiden van de klokken raakte hij uit balans. Het plaatsen van een aparte klokkenstoel was de oplossing. Een blijvend probleem bleek betonrot (wordt vervolgd).  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten