donderdag 29 oktober 2020

De Bloemenbuurt - De Halte XL van woensdag 28 oktober 2020

 - door Sef Derkx - 

Luchtfoto met in ovaal de Bloemenbuurt, ter oriëntatie is bij Manresa een pijl gezet (foto Gemeentearchief Venlo)

De stadsdienst van Arriva heeft ons naar halte Casinoweg gebracht. Hier boven ‘op de berg’ werd vanaf 1947 de Bloemenbuurt gebouwd, de eerste naoorlogse nieuwbouwwijk. De buurt was bijzonder sfeervol met 47 vrijstaande en 12 halfvrijstaande minihuizen. Eromheen lagen grote tuinen, de straten waren grindweggetjes in het idyllische groen. Voor kleine gezinnen was het huisje geschikt. Naast de slaapkamer voor de ouders was er nog één piepkleine kinderkamer. In de plannen zouden de huizen vijftien jaar staan. Het waren in feite noodwoningen met een beperkte levensduur. Ze bleven echter veel langer bewoond en werden pas rond de millenniumwisseling afgebroken.  

Half vrijstaand huisje in de Bloemenbuurt, voor afbraak (foto particuliere collectie) 

Het is opmerkelijk dat de eerste nieuwbouwwijk van na de oorlog op grote afstand van de binnenstad werd gebouwd. Een verklaring hiervoor is, dat tussen de vooroorlogse buitenwijken en de steilrand vruchtbare grond lag. Die was in gebruik als tuinbouwgrond, je vond er bijvoorbeeld veel kassen. De tuinders waren goed vertegenwoordigd in de Venlose politiek. Aan het uitkopen van de ‘gerdeneers’ hing een onbetaalbaar prijskaartje. De zandgrond ‘op de berg’ was een spotgoedkoop alternatief. 



De Bloemenbuurt behield het parkachtig karakter tot in de jaren negentig (foto's met dank aan Gerrit van der Vorst) 

Historicus Gerrit van der Vorst (1946) groeide op in de wijk. Hij draagt een andere mogelijke reden aan voor de grote afstand tussen binnenstad en Bloemenbuurt: ‘Een belangrijk deel van de buurtbewoners was in rooms-katholieke zin van verdachte huize. Er woonden katholieken uit Holland, protestanten, nihilisten en twee communisten. De laatsten werden ijverig geschaduwd door de BVD. Een prominente bewoner van de Bloemenbuurt was journalist, schrijver en dichter Cor Deneer. Ik heb altijd gedacht dat de behoudende geestelijkheid al die andersdenkenden en dwarsdenkers bewust ‘de berg op’ dirigeerde, maar dat kan ik niet bewijzen.’

Journalist en dichter Cor Deneer (foto particuliere collectie)

Voor kinderen was de Bloemenbuurt een eldorado. Aan de rand van de wijk lag een speeltuin met een wip, een schommel, een zandbak en een voetbalveldje met twee ijzeren goals. Erachter begon de eindeloos lijkende natuur van de Groote Heide met bos en hei. Gerrit van der Vorst: ‘Het voetbalveldje was grasloos en liep sterk af. Op zekere dag in 1958 kwamen jongens uit de nabijgelegen Albertstraat voetballen op ons veldje. Het werd in onze ogen een heroïsche derby. Toeschouwers hadden we niet, op een enkel buurmeisje na. Ik raakte volledig verslingerd aan voetbal en meldde me al gauw aan bij de Venlose Boys. Een rooms-katholieke club, waar ik als protestante jongen volkomen ben geaccepteerd.’

Speeltuin met schommels in Bloemenbuurt (foto met dank aan Gerrit van der Vorst)

In voetbal geïnteresseerd buurmeisje, op de achtergrond het voetbalveldje van de Bloemenbuurt (foto met dank aan Gerrit van der Vorst)

Tot slot. Een mooi item van Omroep Venlo over Bloemenbuurt-dichter Cor Deneer (https://omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/groot-venlonaar-cor-deneer-journalist-en-dichter?fbclid=IwAR3SgMESLVIXuK7PVrJbq3zECJPGZzVv8WQYEEgv5LK96aym228HwM9UXEU)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Noodwoningen als in de Bloemenbuurt, maar ook op veel andere plekken in Venlo en Blerick, zijn onderwerp van de presentatie Venlo en Blerick na de bevrijding. Dagelijks leven is overleven in CityCinema op 9, 10 en 11 november a.s.

Door de coronamaatregelen van de overheid is het aantal plaatsen beperkt. 

Voor meer info kijk op: https://citycinema.nl/movies/576/202/venlo_en_blerick_na_de_bevrijding




Geen opmerkingen:

Een reactie posten