donderdag 15 april 2021

In Villa Maria rinkelde al in 1900 de telefoon

 - door Sef Derkx  -

De bus met de eindbestemming Kaldenkirchen am Schwimmbad heeft ons naar de halte Spechtstraat in Tegelen gebracht. 

Reclame-uiting van N.V. Kleiwarenfabriek Alfred Russel, jaren dertig, links monogram ontwerper (met dank aan Willem Kurstjens)

Vertrekpunt Lijn 1 van Arriva (foto Sef Derkx)

Dichter-schrijver Willem Kurstjens wacht er op ons. Later dit jaar publiceert hij een wandelgids met de titel De Kleikoortsroute. In de negentiende eeuw stak in het Wilde Westen van de Verenigde Staten de goudkoorts op. In Tegelen zorgde de klei voor koortsachtige activiteiten. Het boerendorp werd een druk industrieplaatsje. 

Omslag van 'De Kleikoortsroute' van Willem Kurstjens (Uitgeverij Shinz)

De kleikoorts bracht overigens selectieve welvaart. Wie voor een dubbeltje geboren was, werd heus geen kwartje. Rijke ondernemers werden steenrijk. Letterlijk, dus. We lopen vandaag een deel van de wandeling. Onze bestemming ligt aan de Kaldenkerkerweg, schuin tegenover de Spechtstraat.

Villa Maria (nachtfotografie Jac. Janssen)

Alfred Russel en echtgenote Elisa de Rijk lieten hun kapitale Villa Maria bouwen in 1894. Ze namen de Roermondse architect Pierre Rassaert in de arm. De opdrachtgever zal zich nadrukkelijk met het ontwerp hebben bemoeid. In zijn jonge jaren wilde Russel architect worden. Die ambitie vervloog, maar als producent van  profielstenen, sierstenen, ornamenten en plavuizen stuitte hij op een gat in de markt. 


Tekening in vogelvluchtperspectief van de Tegelsche Kleiwarenfabriek Alf. Russel (met dank aan Willem Kurstjens)

Advertentie ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, uit de Nieuwe Venlosche Courant van 29 januari 1916 (gevonden via www.delpher.nl)

Hij won er veel prijzen mee, zoals een zilveren medaille op de prestigieuze Wereldtentoonstelling van 1905. In Brussel viel Russen zelfs een gouden medaille ten deel. De klei werd gedolven uit een groeve in buurtschap Egypte. Op een tekening van de onderneming staat in weids vogelvluchtperspectief de inmiddels gesloopte fabriek afgebeeld en Villa Maria. 

Voor een interessante beschrijving van Villa Maria verwijzen we u graag naar de website van Rijksmonumenten (klik: https://rijksmonumenten.nl/monument/524692/villa-maria/tegelen/)

De vermogende Russel was een van de 34 inwoners van Tegelen, die op 1 januari 1900 werd aangesloten op het net van de Belgische Telephoon Maatschappij. Zijn telefoonnummer was 7. Kom daar maar eens om in deze tijd van tiencijferige nummers. Naamgeefster van de imposante Villa Maria was de oudste dochter van het echtpaar. 

Plaquette met opschrift 'Laboratorium' in geglazuurde klei, naast de deur een nis met het familiewapen Russel, ook vervaardigd in geglazuurde klei (foto van website Venlo Daily Photo, met dank aan Jeroen van de Ven)

Willem Kurstjens wijst ons op de lage aanbouw rechts, die was oorspronkelijk in gebruik als laboratorium. Op de hoek ervan torent een achthoekige duiventil omhoog. Russel liet zijn woonhuis en laboratorium hoofdzakelijk optrekken met producten uit de eigen ovens. Uiteraard lette hij daarbij niet op een steen meer of minder. 

Schrijven we 'minder'?  Zonder te willen refereren aan een omstreden uitspraak van een Venlose parlementariër, geldt voor het aantal stenen van Villa Maria toch echt: méér, méér, méér!

Vanaf de negentiende eeuw werd het houden van duiven in een duiventoren een statussymbool. Een duiventoren is vanaf de grond opgebouwd, een duiventil is een hok op een of meer poten (foto particuliere collectie) 

Villa Maria werd een oogstrelende staalkaart van Russel’s sierstenen en ornamenten. De welbekende Theresiakapel in Tegelen is een visitekaartje van bescheidener formaat. Het bedehuisje is in 1926 in opdracht van  Russel gebouwd, ter ere van Theresia van Lisieux. De kapel werd aan de heilige toegewijd als dank voor de genezing van zijn vrouw Elisa. De werknemers van kleiwarenfabriek trokken er op Kepelkesdaag altijd in processie heen.

Theresiakapel (foto van website Geocaching)

Overlijdensadvertentie van Alfred Russel in Nieuwe Venlosche Courant, 7 oktober 1937 (gevonden via www.delpher.nl)

Gedachtenisprentje Alfred Russel, voorzijde (met dank aan Willem Kurstjens)

Bij huizen als deze vragen we ons vaak af, hoe het is om er te wonen. Schaker Max Warmerdam is in Villa Maria geboren en opgegroeid. Het gezin woont vooral aan de rustige achterzijde, met uitzicht op de tuin. Hoewel hij zich realiseert dat het een bijzondere woning is, voelt Villa Maria toch vooral als een warm thuis. 

Tankstation voor villa aan de Kaldenkerkerweg (foto van Streetview)

Tot slot, maar zeker niet op de laatste plaats. Wanneer we richting grens kijken zien we een bijzonder fenomeen. Een eindje verderop staat nog een prachtige villa, waarschijnlijk ook van architect Rassaert. Maar het pand wordt grotendeels aan het oog onttrokken door... een tankstation. Er is ooit vergunning voor verleend door de voormalige gemeente Tegelen. Waarom? Het is ons een raadsel. 

Volgende week vervolgen we de wandeling met Willem Kurstjens.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten