vrijdag 30 april 2021

‘Det waas Uchebo van VVV’

 - door Sef Derkx -

Het gaat niet goed met VVV. Wat zeg ik? Het gaat ronduit slecht. Elf nederlagen op een rij, een tussenstand die op het einde van de competitie rechtstreekse degradatie betekent. De situatie is zorgwekkend. Even zorgelijk als het mythische moment, dat in De Koel het bier dreigt op te raken. Er zijn supporters, die in deze dagen naar het kapelletje van Genooi gaan om een kaarsje aan te steken voor de geelzwarten.

 

Interieur Kapel van Genooi (foto Roland Weyers) 

Het herinnert mij aan het verhaal van een goede kennis, Willem Stroeken (1943-2013). Hij ging op zondagmorgen vaak naar Genooi. Niet vanwege het geloof, maar voor de sfeer. Op zekere zondag kwam over het middenpad een boom van een kerel naar voren lopen. Een donkere man met een wilde haardos die een trainingstas meezeulde. Vooraan bleef hij staan, vouwde zijn handen en begon hardop te bidden.

Iedereen in de kapel keek elkaar vragend aan. De reus bukte zich en haalde uit de tas een paar sportschoen die hij naar voren stak richting beeld. Zijn gebeden werden luider. Opeens was het afgelopen. De schoenen gingen terug en de man liep naar buiten. Het leek wel of hij in trance was.

Det waas Uchebo van VVV’, zoemde het rond. Die middag, we schreven 13 mei 2012, speelde VVV in de nacompetitie tegen Cambuur. Vlak voor het einde van de wedstrijd, de scheidsrechter had bij wijze van spreken de fluit al aan de mond voor het eindsignaal,scoorde Uchebo op miraculeuze wijze de 4-3.

 De Koel ontplofte en VVV bleef in de eredivisie.

O ja, ik steek binnenkort ook een kaarsje aan bij Onze Lieve Vrouw van Genooi. Met een speciale intentie: laat VVV ook in het volgend seizoen in De Koel eredivisie voetballen.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten