vrijdag 16 april 2021

Fotograaf Had Vosbeek uit Velden - Wie, wat, waar, wanneer, waarom?

- door Sef Derkx -

De 5W1H methode

In de uitgave van maart jongstleden van het altijd interessante magazine De Kapper - Veldense praatjes & plaatjes staat een foto van een ons bekend huisje. Het is de woning van en nu citeren we De Kapper: ‘dorpsfiguur Had - God hebbe zijn ziel -  Vosbeek’. We waren in het sterk verwaarloosde pand enkele dagen voor de sloop. Om, geloof het of niet, foto’s te rapen van de vloer. Verspreid over verschillende vertrekken lagen op de vloer foto’s, vaak vervuild, kromgetrokken of door vocht aangetast. De afdrukken zijn zorgvuldig gereinigd en geplet.













Foto van het huisje van Had Vosbeek  (vervaardigd door Jan Hoeijmakers)

Van een oud-collega van het Limburg Museum uit Velden, tevens aangetrouwd familielid, weten we dat Had inderdaad fotograferen als grote hobby had. De geraapte foto’s dateren vanaf de jaren vijftig tot en zeventig, denken. Enkele hebben we kunnen lokaliseren, de meeste echter niet.

Komende weken gaan we foto’s, die we al gescand hebben, plaatsen op de Floddergatsblog. De vraag is of u ons kunt helpen bij het determineren en beschrijven van de foto’s. We maken daarbij gebruik van een uit de journalistiek bekend ezelsbruggetje: de 5W1H-methode.

5W moet antwoord geven op de vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom. 

Rest de 1H, inderdaad de H van Had. We hebben al enkele interessante verhalen over hem gehoord, maar willen natuurlijk graag weten over hem.

De redacteur van De Kapper, Pieter Duijf, stuurde ons een foto met beschrijving, die we onder dank alvast plaatsen. 



















In 1947 werd in het Veldense openluchttheater 'Jozef in Dothan' opgevoerd door de plaatselijke Culturele Vereniging onder regie van de kleurrijke Grad van Enckevort uit Sevenum. Op de foto links Had Vosbeek als een van de broers van Jozef. Rechts staat Jan Duijf, die  een slagerij dreef in de Sinselveldstraat (collectie Pieter Duijf)
 
U kunt de reacties per e-mail sturen naar: floddergats@xs4all.nl. Dank voor uw medewerking. 

























Foto 1.

























Foto 2.




















Foto 3.


















Foto 4. 










Foto 5. Frans Alberts herkende het pand: 'Het ligt aan de Rijksweg 157. Het pand is van de familie Kuijpers, nu woont er een dochter van de familie Kuijpers met haar gezin.' Dank je wel Frans. Ook Marion van den Homberg stuurde een reactie, waarvoor dank: 'Dit is de voormalige boerderij van Toeën Kuijpers. Nu woont daar dochter José met haar gezin.'

























Foto 6.

























Foto 7. Het oude kerkhof aan de Kloosterstraat ter hoogte van het huis van Hendrix , links daarvan zie je het dubbel woonhuis van Lommen en van Hees, nu Pijper (reactie van Barry Pijper, waarvoor dank)


















Foto 8.














Foto 9. Boerderij van de familie Soberjé in Schandelo (reactie van Barry Pijper, waarvoor dank)

























Foto 10.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten