donderdag 8 april 2021

Bij het overlijden van Ton van den Hurk (3 maart 1933 – 8 april 2021)

 - door Gerrit van der Vorst -

Vannacht is in het ziekenhuis in Weert oud-VVV-speler Ton van den Hurk (88) overleden. Ton was vorige week thuis gevallen, waarbij hij zijn heup had gebroken. Na een aantal dagen in het ziekenhuis is hij ingeslapen.

Bij gelegenheid van Tons 88e verjaardag is op 3 maart 2021 een Floddergatsblog gewijd aan de eminente spil van het gouden VVV-elftal van de jaren 1954-1961 (zie: https://sefderkx.blogspot.com/2021/03/ton-van-den-hurk-88-jaar.html).


Ton van den Hurk was ingenomen met de Floddergatsblog ter gelegenheid van zijn 88e verjaardag.

Ton van den Hurk was zeer geliefd bij de VVV-supporters die hem graag in het Nederlands elftal hadden gezien. Maar, zoals Ton placht te zeggen: ‘Cor van der Hart, hè.’ Het spel van de sportieve, elegante stopperspil was een lust voor het oog en hij was in het genoemde elftal een dragende speler.


Ton van den Hurk in duel met Feyenoorder Henk Schouten, in de Rotterdamse Kuip.

Ton verkeerde al enkele jaren in de schemerfase van zijn leven. Een lijdensweg van aftakeling is nu ten einde gekomen. Toch overviel mij een vleug van nostalgie en verdriet, toen ik het bericht van zijn overlijden ontving. Mijn jeugdheld van weleer had ik in mijn hart gesloten, nadat ik hem op zondagmiddag 12 januari 2019 interviewde voor de VVV-krant, ten huize van zoon Anton en schoondochter Toos in Grubbenvorst. Die kennismaking liep uit op een hele warme ontmoeting – wat foto’s en herinneringen van vroeger kunnen doen als het geheugen het af laat weten! De tijd vloog om. De sympathieke Ton genoot zichtbaar met volle teugen en de andere aanwezigen dus ook.

Een herinnering aan een warme ontmoeting op 12 januari 2019.

Dat moest een vervolg krijgen, vonden zoon Anton en ik. We besloten om na de vaccinaties een vertoning te organiseren, waarbij we foto’s zouden projecteren en de muziek van De Kraal draaien. De mars ‘Koning voetbal’, ‘Zorreg dat je erbij komt, bij de marine’ enzovoorts. Dat zou een geweldige middag worden, en wat zouden Ton en wij genieten. Maar dat gaat niet meer gebeuren.

De iconische Esso-plaat van VVV.

Ton van den Hurk speelde en trainde bij meer clubs, zoals Eindhoven, Sittardia, Panningen en Belfeldia, maar echtgenote Annie en hij waren boven alles VVV-mensen. Ton was de laatste der Mohikanen, de spelers waarmee VVV in 1954 aan het betaalde avontuur begon. Hij scoorde in de eerste wedstrijd het eerste doelpunt uit een strafschop. Dat was uit bij Ajax, waar een VVV-elftal met legendarische spelers met 2-3 won!

Het eerste betaalde elftal van VVV voor de eerste competitiewedstrijd tegen Ajax. Staand van links naar rechts Mon Heger (oud-speler, verzorger), Jeu Sijbers, Gijs Nass, Willy Heger, Piet Gubbels, Coy Koopal, Jan Schatorjé, Jan Klaassens en Ferdi Silz (trainer); zittend Ton van den Hurk, Frans Swinkels, Herman Teeuwen en Jenne Smit.

Zoals zoon Ton het zo mooi zegt: ‘Dat gouden elftal is daarboven eindelijk weer compleet.’ En zo is het. Je ziet het voor je, hoe ze Ton verwelkomen: lange Herman natuurlijk voorop (kan niet missen), Jan Klaassens, Gijs Nass, Frans Swinkels en alle andere spelers van dat vriendenelftal er meteen achteraan. Een prachtig beeld.

Vanaf deze plaats wil ik Annie van den Hurk, de kinderen en overige familie van harte condoleren, ongetwijfeld namens alle andere supporters van toen.

En Ton, bedankt voor alles. Rust in vrede.

Ton van den Hurk op 3 maart 2021, op zijn 88e verjaardag.

Reageren? Stuur een e-mail naar Gerrit van der Vorst: gp.vandervorst@xs4all.nl.

 

3 opmerkingen:

  1. Prachtig artikel weer, Gerrit. Compliment!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi afscheidswoord. Nu kunnen de de 3 oud collega's Ton, Frans en Jan weer oude znl verhalen ophalen.

    BeantwoordenVerwijderen