zondag 4 april 2021

'Aevel' van zaterdag 3 april 2021

 

Als zelfbenoemd politiek analist ben ik achteraf van mening dat de Venlose connectie met de gewraakte aantekening ‘functie elders’, in de papperasse van Ollongren, niet grondig genoeg is onderzocht. Wiezoeë?

Als jouw kind met een nieuwe leefde thuiskomt, rijst op enig moment de vraag wat de toekomstige schoonmoeder en schoonvader voor de kost doen. ’t Sprik, dat je er niet glièk over begint. Dat is ongepast. Aevel, na een aantal bezoeken en het gegrond vermoeden dat de relatie bestendig zal zijn, kan het onderwerp ter sprake komen. In die fase mag de vraag gesteld worden: ‘Waat doon dien elders?’ Elders alzoeë. Juist… en waardoor is Nederland in een politieke crisis beland? Door de aantekening in telegramstijl: ‘functie elders’.

In deze onzekere dagen van ‘functie elders’ is er aevel ook goed nieuws uit ’t stedje. Een ogenblik geduld a.u.b. Dank voor het wachten. Ik heb op verdach een glas wijn op het goede nieuws ingeschöd.

De toekomst van het frietei is verzekerd. Kleinzoon Sylvanyo Gunther is vanaf deze week bij opa Hans in de leer om de hoge kunst onder de knie te krijgen van het vervaardigen van Venlo’s enige culinaire erfgoed, voorgeschreven door dames en heren medici in elk cholesterolrijk dieet. De eerste keer heeft Sylvanyo een blaar op de hand gekregen. Het roeren in de grote ketel met kerrieragout was zwaar geweest. Ondanks dit ongemak zet hij aevel door. Waarom? Het is belangrijk dat het Venlose frietei blijft bestaan, zegt Sylvanyo. Hoe positief is dit!

Nog meer goed nieuws. Toegezonden door een trouwe lezer van ‘Aevel’, die momenteel in de binnenlanden van Suriname vertoeft. Documentairemaker Jeroen van den Kroonenberg was woensdag bij de Maron-stam in Goejaba. De dorpoudste was benieuwd waar hij vandaan kwam. ‘Uit Venlo’, antwoordde Jeroen. ‘Uit Venlo?’, zei zijn gesprekspartner stomverbaasd. ‘Wij hebben hier een winkelier en die zijn voornaam is Venlo.’ Jeroen is op bezoek geweest, ging met Venlo op de foto en kwam tot een belangrijke conclusie. Gans Goejaba duit de baodschappe beej Venlo. Venlo is alzoeë een begrip in de jungle van Suriname. Opnieuw, hoe positief wil je het hebben!

Aevel… de cafés en restaurants zijn al meer dan honderd dagen dicht. Deze triest stemmende mijlpaal is afgelopen week gepasseerd. Meer dan honderd dagen, un ieëwigheid. Toch is er ook positief nieuws uit de Venlose horecawereld. Kunstenaar Leon Peeters, welbekend van onder meer De Träöt, heeft deze week een lumineus idee ten uitvoer gebracht. Hij heeft een legpuzzel van duizend stukjes gemaakt met een joeksige tekening van een overvol café De Klep. Heerlijk om te zien. Ik verklap verder niets, maar in de afbeelding zijn verborgen hints naar de bediening en de clientèle en naar speciaal bieren. Hartstikke gezellig om mee aan de slag te gaan tijdens de avondkloek.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten