donderdag 27 augustus 2020

Huize Sint-Jan - De Halte XL van woensdag 26 augustus 2020


- door Sef Derkx - 
Rosarium, jaren '30 (foto Jan de Jong)

Wat maakt het Rosarium bijzonder? De wijk werd tussen 1915 en 1940 gebouwd op het terrein van de voormalige huzarenkazerne. Tientallen architecten hebben hun stempel op het Rosarium gedrukt, van wie velen zich lieten inspireren door de bouwstijl van de Amsterdamse School. Het resultaat is een geslaagde combinatie van mooie stadswoningen en openbare gebouwen. Het Rosarium omvat een tiental straten en een plantsoen met waterpartij. We houden halt bij een van de meest in het oog springende gebouwen. Het ligt op de hoek van Van Cleefstraat en Keullerstraat.

Huize Sint-Jan, jaren '30 (foto Jan de Jong)

Huize Sint-Jan, want daar hebben we het natuurlijk over, werd gebouwd in opdracht van de Vereniging tot Exploitatie van een Alcoholvrij Lokaal. In deze organisatie zaten vertegenwoordigers van de reclassering en van liefst drie verenigingen die in Venlo actief waren in de strijd tegen alcoholisme. Blijkbaar was drankmisbruik een groot probleem in de roaring twenties. In 1925 werden de bouwplannen van architect Jules Kayser ingediend bij de gemeente. Het ontwerp omvatte onder meer een ontspanningszaal en drie bovenwoningen. 

Jules Kayser (collectie Gemeentearchief Venlo)

Jules Kayser was een ambitieuze architect. Zijn ontwerpen vallen op door hun monumentale karakter en strakke vormen. Een karakteristiek gebouw vinden we achter het stadhuis op de hoek van Lomstraat en Peperstraat. In het pand Bervoets is momenteel en outlet winkel gevestigd. Voor het Rosarium tekende Kayser onder meer de ontwerpen voor Huize Sint-Jan, de Gemeentespaarbank en enkele stadsvilla’s aan de Lohofstraat en Beatrixstraat. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij belast met het wederopbouwplan voor de binnenstad. Een voor Venlo belangrijke architect dus. De bouw van Huize Sint-Jan werd gegund aan aannemer Spreeuwenberg. De gemeente en het Rijk gaven substantiële subsidies. De eerste steen werd gelegd in 1927 door burgemeester Berger, de inzegening door de deken Van Oppen vond plaats op 20 mei 1928. De minister van justitie had een van zijn topambtenaren naar Venlo gestuurd, die het gebouw roemde als ‘best geoutilleerde en meest praktisch ingericht reclasseringsgebouw van heel Nederland, dat gerust midden in Den Haag kon liggen.’ 

Nieuwe Venlosche Courant, 2 juni 1928 (gevonden via www. delpher.nl)

De eerste exploitant van de ontspanningszaal was Antoon Jacobs. Hij adverteerde met: ‘Puike alcoholvrije dranken. Gezellig zitje. Prima biljarts.’ Of het echt storm heeft gelopen? Vijf jaar na de opening, ter gelegenheid van het eerste lustrum werd tegen de zijgevel een beeld bevestigd van Jan de Doper. De sculptuur, vervaardigd door Charles Vos uit Maastricht, is nog altijd een parel.

Huize Sint-Jan (recente opname)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten