woensdag 5 augustus 2020

Van nul tot nu - Waarom een Professor Gelissensingel?


 - door Albert Lamberts -

Dagelijks rijden honderden auto’s over de naar hem vernoemde singel, de Professor Gelissensingel in Venlo. Het zou mij niks verbazen als in Venlo nog nauwelijks iemand kan vertellen waarom we in Venlo een singel hebben met die naam. Wellicht had ik het óók niet geweten als niet vroeger een mevrouw Gelissen naast ons woonde op de Goltziusstraat. Zij was een zus van de fameuze professor. Ik herinner mij, dat juffrouw Gelissen elk voorjaar onze moeder een groot boeket seringen uit eigen achtertuintje gaf. En ik herinner mij ook hoe zij heel gebogen, maar zonder stok, haar vrijwel dagelijkse gang heen en terug naar de Martinuskerk maakte.

Prof. Dr. Ir. Gelissen, naar wie in Venlo een singel is genoemd

Goed, Professor Dr. Ir. Gelissen. Een van de grotere Venlonaren, te scharen in het rijtje met bijvoorbeeld Nolens en van verder terug Puteanus. Op Monseigneur Willem Nolens komen we later nog wel eens terug. Vandaag een bijdrage over Prof. Gelissen.
Henri Caspar Joseph Hubert werd in Venlo geboren op 15 mei 1895. Voorouders woonden al in de Franse tijd in Venlo, anderen kwamen uit Straelen, het Zuidlimburgse Gronsveld en Brabant. Van moederszijde zat er Belgisch (Mechelen) bloed in de familie. De professor overleed in Wassenaar in 1982, vijf dagen na zijn 87ste verjaardag. Over de levensloop van Gelissen kunnen we hier kort zijn, want dat is allemaal na te lezen op internet. De hooggeleerde scheikundige was ondernemer, hoogleraar en korte tijd minister in het tweede kabinet Colijn, dit overigens tot ongenoegen van zijn confraters in de Rooms Katholieke Staats Partij, de voorloper van de naoorlogse Katholieke Volks Partij, die op haar beurt opging in het huidige CDA. Gelissen was tevens directeur van de Limburgse elektriciteitsmaatschappij en voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. De Venlonaar genoot een grote mate van bekendheid en waardering.

Daarvan getuigde onder andere een Liber Amicorum dat Gelissen kreeg aangeboden door zijn vele vrienden bij gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Een speciaal huldigingscomité was benoemd met daarin niet de minsten: Minister Dr. Veldkamp, Venlo’s burgemeester Mr. Dr. De Gou, gouverneur Mr. Dr. Charles van Rooy, Mr. Baron Michiels van Kessenich en nog een tiental andere geleerde heren. In een Ten Geleide schreef de redactie onder andere: Ook bij het bereiken van zijn 70e verjaardag willen zij niet nalaten hem een bijzonder huldeblijk te geven, omdat zij allen nogmaals van hun bijzondere erkentelijkheid willen doen getuigen voor de wijze waarop hij steeds zijn vriendschap tot hen betoont

Niemand minder dan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernard – foto met de onafscheidelijke anjer in het knoopsgat – schreef de feesteling vanuit Soestdijk. Hooggeachte Professor, Met deze bijzondere verjaardag stuur ik U van ganser harte mijn allerbeste wensen en ik hoop dat U nog vele jaren met hetzelfde enthousiasme en succes voor ons land Uw activiteiten zult kunnen voortzetten in goede gezondheid. Altijd denk ik dankbaar terug aan alles wat U voor mij deed. Met hartelijke groeten, Uw Bernard

Beider wegen zullen zich ongetwijfeld meermaals hebben gekruist gezien hun inzet voor ’s lands economie. Gelissens verdiensten waren niet enkel in Limburg, maar in heel Nederland en zelfs daarbuiten bepaald niet onopgemerkt gebleven. Premier Marijnen loofde de Venlonaar met name om diens oprichting van een maatschappij voor de Industriefinanciering. Industrie was toch wel het sleutelwoord in Gelissens loopbaan, want vanuit Frankrijk, Duitsland en België werden de bijdragen voor het Liber Amoricum geleverd, die alle getuigde voor de enorme waardering, die de inzenders hadden voor Gelissens arbeid en inzet voor de industrie. Maar mogelijk de fijnste woorden kwamen van de toenmalige Bundeskanzler Ludwig Erhard:  Ich weiβ, wie sehr es Ihrem persönlichen Einsatz zu verdanken ist, daβ schon bald nach dem Ende des letzten Krieges zunächst ein erträgliches und später ein freundschaftliches Verhältnis zwischen unseren beiden Länders entstehen konnte.


Professoren onder elkaar: Bundeskanzler Ludwig Erhard (2e van links en Gelissen rechts naast hem.


(Foto’s uit Liber Amoricum) 

Reageren? Stuur een e-mail naar Albert Lambert: albertlamberts@home.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten