zaterdag 15 augustus 2020

Zomerparkfeest Backstage - Terug in de tijd met Sef Derkx


Lezing en voorstelling door Sef Derkx

Het is onwerkelijk. Geen Picknick der Gebroken Harten vanmiddag, überhaupt geen Zomerparkfeest in 2020. Wie dat met oud op nieuw had geprofeteerd, was voor knettergek verklaard. Toch is het werkelijkheid geworden, debet eraan is het coronavirus. Vooral voor de echte parcholics is het slikken geweest. In het begin van het jaar namen ze bij hun werkgever verlof op, zodat ze in het Julianapark present zouden zijn als de eerste vrachtauto’s met materiaal arriveerden. Ook voor bezoekers was het een bittere pil. Ze hadden hun vakantie zó gepland, dat ze op tijd in Venlo terug waren voor de start van het Zomerparkfeest. Treurnis alom, dus.


Maar goed, Venlo is niet bij de pakken neer gaan zitten. In een gebundelde krachtsinspanning is een corona-proof festival georganiseerd. Komend weekend vindt Same oét, same thoés plaats, met als motto: ‘Als we dit jaar niet naar festivals kunnen, organiseren we toch lekker ons eigen feestje!’.

Een onderdeel van het alternatieve feestprogramma, brengt zowaar de geest van het Zomerparkfeest tot leven.

Een belangrijk ritueel: voorzitter en oud-voorzitters drinken een Sneeuwwitje vlak voordat het Zomerparkfeest begint (foto Mariet Josten)

Op uitnodiging van bioscoopeigenaar Joep Caubo verzorgt oud-voorzitter Sef Derkx (tot 2006) in City Cinema een lezing en voorstelling met als titel Zomerparkfeest Backstage. Hij presenteert zijn persoonlijke Top Vijf van alle optredens onder zijn voorzitterschap. Om een tipje van de sluier te lichten. Het is vijf maal brok in de keel en vechten tegen de tranen. Optredens die een verbinding hebben gemaakt.

 Opening Zomerparkfeest 2006 (foto Marius Suiker)

Verder werpt hij het licht over de mensen, die het festival mogelijk maken: de vrijwilligers. Wat drijft hen, wat bindt hen, hoe zien hun rituelen eruit? De vrijwilligers, de parcaholics, zijn de motor van het Zomerparkfeest. Gratis toegang? Een interessant programma? Gezelligheid? Pico bello festivalterrein. Schone wc’s? Veilige fietsenstalling? Lekker bier?  Et cetera, enzovoort en nog veel meer? Dit alles dankzij de parcaholics dus.

Parcaholics aan het werk (foto Leo en Amabile Munten)

Het Zomerparkfeest heeft altijd een podium willen bieden aan aanstormend lokaal en regionaal talent. Van Rowwen Hèze tot Lex Uiting. Onder de noemer ‘De wereld is groot, tijdens het Zomerparkfeest wordt hij klein komen spectaculaire wereldacts aan bod, die in het Julianapark hebben gespeeld. Tot slot is er een minicursus over de prehistorie van het Zomerparkfeest.

Kortom: we halen ons hart op aan het Zomerparkfeest van voorbije jaren in het treurige jaar van het Zonderparkfeest.

Heino 

Zomerparkfeest Backstage is in CityCinema op zaterdag 22 augustus (16 uur) en zondag 23 augustus (18.45 uur). Info en kaarten: https://citycinema.nl

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten