woensdag 12 augustus 2020

Niet zomaar een café in de Floddergats (2)


- door Sef Derkx - 

Afgelopen zaterdag ging café De Keizerin in de Floddergats open. De heersende hittegolf is er de oorzaak van, dat we nog niet zijn gaan kijken. De Keizerin is een nieuw hoofdstuk voor het karakteristieke pand op de hoek van het Ursulastraatje en het Keizerstraatje.

Venloosche Courant 20 mei 1907 (gevonden via www.delpher.nl)

In het begin van de vorige eeuw was hier een stalling voor rijtuigen. Waarschijnlijk zal ook de Jan Plezier van hotelier Hutgens van de Parade er hebben gestaan.

Dominicaan in gesprek met twee buurtkinderen (foto met dank aan Piet Braem)

Nu even iets over bovenaande foto, die gemaakt is in de eerste helft van de jaren vijftig ten tijde van de restauratie van de kapel van Mariaweijde. Op de achtergrond zien we het fameuze hoekpand. Het is een sfeervolle opname, wat zou de pater aan het vertellen zijn? Helaas zijn de namen van de dominicaan en de twee kinderen niet overgeleverd.

John Keulartz (uit gastvrij Magazine, juli 2018)  

In de wordingsgeschiedenis van Bonaparte speelt horecaondernemer John Keulartz  (1941) een belangrijke rol. Hij was in de jaren zestig in dienst van Brand Bierbrouwerij. John Keulartz: “Directeur Guus Brand had mij gevraagd of ik missionaris wilde worden. In Venlo en omgeving had Brand nog geen cafés. Daarin moest verandering komen. We kregen een woning aan de Parade en op een van mijn verkenningstochten door de binnenstad, zag ik in de Floddergats een leegstaand bedrijfspand, een voormalige smidse. De onderhandelingen met  eigenaar Huub Schell van de fietsenwinkel aan de Gasthuisstraat verliepen vlot. We konden aan de slag. Ik had ook al een kandidaat-exploitant op het oog, Dick Stout. Die had samen met zijn vrouw een goedlopend cafeetje in Blerick achter hotel Hoogland.

Rechts Dick Stout (foto familie Stout) 

John Keulartz ging bij Dick Stout een glas drinken, kwam in gesprek en ook tot zaken. Ze gingen samen aan de slag met Bonaparte. Wat betreft het interieur week het café nogal af van wat gebruikelijk was. John Keulartz: “We probeerden de oorspronkelijke sfeer te behouden. De muren waren grof gestuukt, we hadden ongeschaafde balken verwerkt en de vloer was van stoeptegels. Zo’n café had je in Venlo nog niet. De biertap kwam uit de muur, ook dat was nieuw. 


Verbouwing tot Bonaparte (foto Hans Snijdewind/collectie John Keulartz)

Guus Brand schrok toen hij de offerte voor het meubilair onder ogen kreeg. We hadden het oog laten vallen op massief eikenhouten stoelen en tafels, een beetje de uitstraling van een Spaanse bodega. Het meubilair zou 36 duizend gulden gaan kosten. Het kwam er toch.” Bonaparte bleek een gat in de markt. Het was er altijd druk en in het weekend hing men met de benen buiten. 



Café Bonaparte met het meubilair, waarvan de offerte brouwer Brand de schrik om het hart sloeg (foto's Martin Collin/collectie John Keulartz)

John Keulartz: “Het bier was bijna niet aan te slepen. Er zijn tijden geweest dat er tien vaten per dag werden vertapt. Ik heb Guus Brand nooit meer gehoord over het dure meubilair. Dick Stout hield er na een paar maanden echter mee op, hij ging zijn geluk elders zoeken. In Spanje als ik het me goed herinner.”

Interieur Bonaparte (foto met dank aan Frans Hodzelmans)

Er zijn weinig foto’s bekend uit de beginperiode van Bonaparte. Oud-Venlonaar  Frans Hodzelmans is een internationaal gerespecteerd natuurfotograaf, met als specialiteit insecten. Hij woonde in de jaren zestig in Venlo zuid en beschikte als tiener al over semiprofessionele fotoapparatuur. Niet lang na de opening van Bonaparte heeft hij een prachtige serie gemaakt van het interieur en exterieur en van de bezoekers. Voor bovenstaande foto van de karakteristieke bar is hij op het verhoog gaan staan. De naam van het glimlachende meisje in minirok aan de bar, dat het gezicht naar de fotograaf wendt, is onbekend.  






Bezoekers Bonaparte (foto's met dank aan Frans Hodzelmans)

De tweede exploitant, die aantrad na het plotse vertrek van Dick Stout, stond een complete metamorfose voor ogen. Niek Schols was van mening dat het helemaal anders moest. Hij herdoopte Bonaparte in Club Dominique. Om binnen te mogen, moest je indertijd beschikken over een  lidmaatschapskaart met foto. Er werden in de korte periode van Niek Schols beschaafde jazzconcerten en exposities georganiseerd (wordt vervolgd).

Reageren?  Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.  

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten