maandag 21 juni 2021

'Aevel XL' van zaterdag 19 juni 2021 - Heilige Antonius van Padua zorg dat W. Duitsland verliest van Italia

 - door Sef Derkx/beeldmateriaal Mattie Denkerij, John Doesborg en Piet Braem -

In 1982 stonden Italië en West-Duitsland in de WK-finale. De sympathie in ’t stedje  lag vanzelfsprekend bij de Azzurri. In de aanloop naar de wedstrijd waren in de binnenstad stickers en posters opgeplakt met de dwingende smeekbede: H(eilige) Antonius van Padua zorg dat W(est) Duitsland verliest van Italia. Met erachter twee uit het lood geslagen vraagtekens.

Het devotionele druwerk was gesierd met een beeltenis van Antonius tussen hemelse wolken. De stickers en posters waren geïnitieerd door de mythische Giovanni Op die Hore en verspreid door de Vrienden van Harry. Naar verluidt ondernam Jo Wijnen van Dagblad voor Noord-Limburg een poging het raadsel te onthullen. Tevergeefs, tot op de dag van vandaag is het een mysterie, dat gekoesterd wordt door enkele ingewijden.  



De bede richting hemel hielp. Duitsland werd overklast en verloor dik met 3-1. Op de Parade barstte na het laatste fluitsignaal een feest los alsof Oranje de titel had gewonnen. Ik herinner me nog Italo Battistuzzi van IJssalon Venezia, die triomfantelijk zwaaide met de Italiaanse vlag. Hij werd toegejuicht. 
Het verlies van de Mannschaft inspireerde Venlose tieners, die een vakantiebaan hadden bij Kühne in Herungen. ’s Anderdaags gingen ze naar het werk in een combi van een witte broek en een blauw shirt. De kleuren van het tenue van Italië. In de fabriek werden de vakantiehulpen met ijzige blikken bekeken. Het leek alsof de Duitsers in plaats van koffie of thee die ochtend Kühne Essig hadden gekloek. Het leedvermaak werd er  nog groter door.

Museumcollega Jo Doesborg had na de wedstrijd gebeld naar het douanekantoor Keulse Barrière. Met een verhaal in het Duits, dat hij Nachtschicht had en verstoken was van nieuws over de finale. Wat unsere Mannschaft had gemaakt. Een ontgoochelde kemiès had hem de uitslag verteld. Waarop Jo zich lachend als Venlonaar bekendmaakte en liet weten, dat de 3-1 genoegdoening was voor de verloren finale van Nederland tegen Duitsland in 1974. ‘Scheisse!’, had de man gevloekt en de telefoon op de haak gegooid. Van het verbeten ‘Scheisse!’ heeft hij nog weken plezier gehad.

Voetbal is oorlog, zou Rinus Michels hebben gezegd. Onze aartsvijand en erfvijand was Duitsland. Niet alleen met voetbal, eigenlijk in alle sporten. Zelfs met kölse. Dit was aevel toen, allewiels zijn de verhoudingen gelukkig anders.

Toch was het voor mij als voetbaloorlog-veteraan even slikken van de waek.  Omroep Venlo interviewde een vriendelijke horecaondernemer uit Kaldenkerken. We  werden hartelijk uitgenodigd om bij hem de volgende wedstrijden van Oranje te volgen. Hier mag dit niet op een terras met een groep mensen. Euver de päöl aevel wel. Klik deze link aan: Reportage Omroep Venlo over Oranje kijken in Kaldenkerken.

Nog zoiets? Vanaf 1 juli is het gedaon met kortingsacties op bier en wijn bij slijter en supermarkt. Twee kratten bruin voor de prijs van één? Wilde wijn dagen? Aan miene hak, zag Koeëba! Vergeet het, er gaan strengere regels gelden voor alcoholverkoop. In ’t stedje… niet in plaatsen vlak over de grens.

Europa 2021. Wie het begrijpt mag het mij komen uitleggen. Ik heb het bier koud staan. Ken! Een kratje van euver de päöl.

Wies ’t aevel weer ens is,

Sef Derkx   



Geen opmerkingen:

Een reactie posten