donderdag 3 juni 2021

Gedenkteken kroning Elisabeth staat in Hinsbeck

- door Sef Derkx/foto's Marcel Hectors - 

Op 2 juni 1953 werd prinses Elisabeth in Londen tot koningin gekroond. Het was de eerste kroning, die in West-Europa live op de televisie te zien was. Om dit te kunnen realiseren waren in verschillende landen relaisstations ingericht die het signaal opvingen, versterkten en verder stuurden. Een ervan was ingericht in de Stammenmühle bij Hinsbeck. 

De keuze voor deze molen was goed overdacht. Hij staat op een hoogte van 88 meter en er waren al enkele jaren eerder vanuit de molen door Philips experimentele televisie-uitzendingen voor de regio verzorgd. De zeven uur uitzending van de kroning verliep vlekkeloos, zelfs de Britse militairen die gestationeerd waren in Berlijn hadden ervan kunnen genieten.


 



















Als beloning mochten de technici die in Hinsbeck actief waren geweest, na afloop aanschuiven aan feestelijk aspergemaaltijd in het plaatselijke restaurant. Een gedenksteen in de buurt van de Stammenmühle herinnert aan de dag van de kroning en de technische prestatie die toen is geleverd. 

Op de plek komt jaarlijks een groepje mensen bijeen om het glas te heffen op de gezondheid van de Queen en ter nagedachtenis aan de Queen Mum, die na haar overlijden in 2002 een gedenkplaquette kreeg op het stenen zuiltje.     

De witgekalkte Stammenmuhle dateert van 1854. Zijn naamgever, molenaar Stammen, was eigenlijk van plan een watermolen te bouwen. Daarvoor kreeg hij echter geen toestemming. De tweede keus was een windmolen op de heuvel bij het buurtschap Buschen. Tot 1928 is er meel gemalen. Tegenwoordig klinken er andere klanken. In de molen is de werkplaats gevestigd van een vioolbouwer (zie: Artikel Rheinische Post). Af en toe worden er kamerconcerten georganiseerd.

Reageren? Stuur een e-mail naar Sef Derkx: flodergats@xs4all.nl.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten