dinsdag 15 juni 2021

Deels onbekende foto’s van het hoogwater in Venlo in 1920

 - door Sef Derkx -

Onze kroniek De Halte, die verschijnt in Via Venlo de midweekse bijlage van De Limburger, wordt goed gelezen. Het valt op te maken uit de reacties die we met grote regelmaat krijgen. Monique Rommes uit Blerick stuurde vorige week een inspirerend mailtje: “Ik ben zelf geen Venlose, maar woon al een aantal jaren in Blerick. Mijn moeder is echter in Venlo geboren in 1912, haar meisjesnaam is Fietje Holla. In een doos met foto's ben ik een aantal foto’s tegengekomen, die gemaakt moeten zijn tussen 1912 en 1918 ongeveer. Gezien uw enthousiasme dat ik regelmatig op de tv heb gezien, denk ik dat u misschien wel geïnteresseerd bent.” Kijk, daar doen we het voor.

We togen naar het opgegeven adres Blerick en weldra lagen op tafel een serie foto’s uitgespreid van hoogwater in Venlo. Een van de foto’s was naar familie verzonden en de poststempel gaf een belangrijke aanwijzing. De tot prentbriefkaart getransformeerde foto van de Ginkelstraat was in Nijmegen door een postbeambte afgestempeld op 31 januari 1920. Na het lichten van de bussen, waarschijnlijk tussen acht en negen uur ‘s avonds. We hebben de foto’s vergeleken met die van het hoogwater van 1920 op de Beeldbank van het Gemeentearchief Venlo. En ja hoor, er was een match.

Een aantal foto’s kwam ons bekend voor, sommige zijn echter nieuw voor onze ogen. Op de achterzijde is in keurig handschrift de naam van de straat vermeld.   

Ginkelstraat met beschreven achterzijde van de foto.

Puteanusstraat.


Parade.

Bolwaterstraat, links Electrische Centrale en rechts de gashouder.


Lomstraat met de achtergrond Geldersepoort.

Oude Markt, links Bontamps.

Grote Beekstraat.

Ginkelstraat.

Lichtenberg.

Roermondsestraat.


't Hetje.

We hebben vandaag een speurtocht ondernomen op Delpher (klik hier: www.delpher.nl), de site waar Maaike Napolitano van de Koninklijke Bibliotheek veel tijd, maar vooral ziel en zaligheid in steekt. Een kleine selectie van de resultaten volgt hieronder. Zie het als een aansporing om zelf te zoeken op Delpher.


Nieuwe Venlosche Courant, 27 december 1919



Nieuwe Venlosche Courant, 15 januari 1920.

Bredasche Courant, 15 januari 1920.


De Courant, 15 januari 1920.


Limburger Koerier, 17 januari 1920.

De Amsterdammer, 19 januari 1920.


Nieuwe Venlosche Courant, 19 januari 1920.


Limburgsch Dagblad, 20 januari 1920.

Veel is relatief. Het hoogwater van 1920 viel in het niet bij de watersnoodramp zes jaar later. In de vroege uren van Nieuwjaarsdag 1926, kwam Mooder Maas niejaor winse, klik hier voor de blog: Mooder Maas kwaam niejaor winse.

Met dank aan Monique Romers.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten