donderdag 23 juli 2020

De Halte XL van woensdag 22 juli 2020

- door Sef Derkx -


Jan Klaassens voor zijn tabakswinkeltje aan de Parade, 1957 (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx)

Frans Swinkels is trots op zijn tv, 1958 (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx) 


Harrie Heijnen pakt zijn sporttas in, 1957 (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx) 


Voetballers waren in Venlo vroeger gewone stervelingen, geen halfgoden. Jan Klaassens stond in zijn ‘kebuufke’ aan de Parade, waar hij tabakswaren verkocht. Keeper Frans Swinkels kwam vaker bij ons in de straat. Hij was werkzaam bij het Ziekenfonds Noord-Limburg. De vader van Harrie ‘Mandje’ Heijnen bracht koffie en thee rond. Op een bovenwoning in de Heutzstraat woonde Herman Teeuwen, de boomlange speler die een prachtige bijnaam had: ‘Van de Mins’. Af en toe kwam Herman met ons op straat een balletje trappen. Hij had ontzagwekkende voeten, als van een reus. Toen Jan Schatorjé een profcontract afsloot bij VVV, bedong hij een brommer om van Horst naar de training te tuffen. Echt waar, een brommer. Kom daar nu maar eens mee bij een profvoetballer.

Herman Theeuwen hield van gezelligheid, 1958 (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx) 


Jan Schatorjé met zijn brommer (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx) 

Enkele weken geleden liepen we met een ploeg van Doerak Film over de grasmat van De Kraal, het stadion waar VVV ooit triomfen vierde. De aanblik van het kassahuis stemt weemoedig. Het monument van Venlo’s voetbalhistorie ligt er deplorabel bij. 




Sfeerbeelden De Kraal, 2020 (met dank aan Doerak Film)

De geschiedenis van De Kraal gaat terug naar het einde van de negentiende eeuw, wanneer Carl van der Weyden uit Mönchengladbach aan de Kaldenkerkerweg een café-restaurant laat bouwen. De uitspanning wordt in 1899 geopend en krijgt de naam De Kraal. Het is een woord uit het Afrikaans voor een wei met een palissade. Zuid-Afrika stond zeer in de belangstelling door de opstand van de van oorsprong Nederlandse Boeren tegen de Engelsen. In het etablissement kwamen jongelui uit de binnenstad. Ze dagdroomden van een terrein om een opkomende sport te beoefenen, het voetbal. Van der Weyden zag er brood in en verpachtte een stuk land pal bij zijn etablissement. De Kraal als voetbalveld was geboren.

Luchtfoto De Kraal met hoofdtribune en kassahuisje, jaren '50 (met dank aan Gerrit van der Vorst)


Het legendarische kassahuisje, jaren '50 (met dank aan Gerrit van der Vorst)

VVV werd in 1903 opgericht en ging korte later De Kraal bespelen. In de Tweede Wereldoorlog verrees op het terrein een hoofdtribune. Het was een geschenk van houthandelaar Lei Kemps. Onder de tribune waren de kleedkamers voor de spelers en het scheidsrechtertrio. Het fameuze kassahuis met op het dak in beton de letters V.V.V.  werd niet lang na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In 1954, het jaar van de invoering van het betaald voetbal, was De Kraal inzet van de broederstrijd tussen de amateurs van VVV en de profs van Speelclub Venlo ’54. Korte tijd was de ingang gebarricadeerd met prikkeldraad. De eerste wedstrijden in het profvoetbal werden gespeeld op De Berckt in Baarlo. Uiteindelijk kwam er een fusie en besloot de KNVB dat De Kraal het vaste thuis van VVV moest worden. Venlo’s voetbaltrots speelde er zijn laatste wedstrijd op 6 februari 1972 tegen FC Eindhoven, dat met 1-0 aan de zegekar werd gebonden.





Sfeerbeelden De Kraal, 2020 (met dank aan Doerak Film)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten