zaterdag 4 juli 2020

Krijgt Lomm weer een dorpskroeg?


- door Pieter Duijf -

Pingen Nel met taxi

Honderd jaar geleden zag Café Voesten aan de Kapelstraat in Lomm het levenslicht. Voestes Graad was de eerste uitbater. In 2013 trok het laatste kasteleinsechtpaar de deur van de beroemde uitspanning achter zich dicht. Het verlaten etablissement draagt sinds 1951 de naam ‘De Witte Berg’, vernoemd naar de hoogste zandhoop in het op de scheidslijn tussen Lomm en Schandelo gelegen natuurgebied de Ravenvennen. Het cafégedeelte ligt nog steeds leeg, maar is prima opgeknapt door de huidige eigenaar, uitzendbureau Verbeek.

Nieuwe Venlosche Courant, 20 januari 1927

Het bedrijf heeft in de ruimte van de vroegere kegelbaan en op de bovenverdieping arbeidsmigranten gehuisvest. Vroeger waren daar enkele eenvoudige hotelkamers met ‘koud en warm stromend water’ ingericht. Het contact tussen deze arbeidsmigranten en de buurt kan als goed worden omschreven. Er rust nog steeds een horecabestemming op het pand.

Nieuwe Venlosche Courant, 8 oktober1927

Er zijn dan ook weer plannen, zij het prematuur, om de schenklokaal van weleer om te vormen tot een (eet)café of bruine dorpskroeg, waar de Lommenaren elkaar andermaal kunnen ontmoeten. Natuurlijk zijn passerende fietsers en wandelaars ook welkom. Dat zou fantastisch zijn, een eeuw na de allereerste start. Lomm kent een gemeenschapshuis binnen zijn grenzen, de voetbalclub heeft een eigen kantine en Versboerderij van Helden beschikt over een zaaltje voor feesten en partijen. Voor een frietje kun je in het weekend terecht bij een snackwagen voor de kerk. That’s it!


Nieuwe Venlosche Courant, 6 oktober 1928

Het café kent en lange en bewogen geschiedenis. Enkele jaren na de oprichting nam Gerard (Graad) Cronenberghs de zaak over, maar de stamgasten bleven het café met zaal noemen naar de eerste exploitant. De spreuk ‘God is alomtegenwoordig’ werd vrij vertaald in ‘God is in Lomm tegenwoordig’ met de toevoeging ‘en hij is bij Voesten in de kost!’ Cronenberghs runde het café in combinatie met een boerenbedrijf, dat deels in buurtschap ’t Hanik lag. Cronenberghs stierf op 21 april 1938. Hij werd op enkele maanden na slechts 54 jaar oud. 


Nieuwe Venlosche Courant, 21 januari 1929

Zijn weduwe, Maria Cronenberghs-van Hees (1886-1973) zette echter diens activiteiten onverdroten voort. Al op jonge leeftijd hielp dochter Nel (1914-1994) mee. Zij bediende de gasten, maar reed al vroeg in haar eigen taxi-auto de klanten ’s avonds laat of ‘s nachts naar huis of bracht overdag andere inwoners van Lomm of omringende plaatsen naar bijvoorbeeld het Venlose ziekenhuis. Zestig jaar geleden, let wel in het guldentijdperk, kostte een pilsje of een glaasje fris bij Pingen Nel, het is heus waar, slechts 50 cent.
Decennialang was het café het middelpunt van vertier in het kleine Maasdorpje. Zo werden er al voor de oorlog toneelvoorstellingen opgevoerd door onder andere leden van de Harmonie Arcen, voetbalclub IVO uit Velden, Lommse acteurs en het Jongenspatronaat van de Maagdenberg uit Venlo. Tijdens kermismatinee ’s of Koninginnefeesten konden verliefde paartjes met gesloten ogen en ‘wengske aan wengske’ dansen op muziek van The Olympia.

Nieuwe Venlosche Courant, 27 mei 1939

Nieuwe Venlosche Courant, 4 augustus 1941

Populair waren eveneens de cabareteske optredens van de duo’s Nooten & Beurskens uit Tegelen en de Tichelers uit Venlo. De Lommse voetballers organiseerden er geregeld filmavonden. Maar er werden ook beugelwedstrijden en vergaderingen gehouden. In de oorlog was het een uitgiftelocatie van distributiebonnen. 

In december 1940 trouwde dochter Nel op 26-jarige leeftijd met de destijds zes jaar oudere tuinder Pierre Pingen.  Nel werd meer en meer het gezicht van het café, dat in de volksmond dan ook niet voor niets Pingen Nel werd genoemd. Officieel bleef de naam ‘De Witte Berg’ gehandhaafd. Op het nabijgelegen voetbalveld speelden bedrijven, buurtverenigingen en families er hun ‘wilde‘ partijtjes, steevast gevolgd door een bacchanaal in het café. Pingen Nel werd een begrip in de wijde omtrek. Het café barstte geregeld uit zijn voegen.



Kapelstraat Lomm. Op de splitsing café Voesten/café Pingen

In 1970 nam John, de zoon van Nel, met zijn vrouw Ria het roer over. Dat was ook het jaar waarin de echtgenoot van Nel kwam te overlijden. Pierre werd 62 jaar oud. John bleef tot 1991 de uitbater, waarna de exploitatie achtereenvolgens in handen kwam van verschillende kasteleins.


Prentbriefkaarten Hotel De Witteberg (met dank aan Math Aerts/Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld)


Wikkel suikerklontje HCR De Witte Berg (met dank aan Math Aerts/Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld)

Limburgs Dagblad, 9 juni 1988 

Een pils vijftig cent...

Anno 2020 leven helaas alleen nog de herinneringen en de anekdotes voort. Zo was er ooit een Sinterklaasavond waar de goedheiligman in minirok met een staf van aluminiumfolie ten tonele verscheen. Over de sumoworstelwedstrijden in dikke bloedhete pakken wordt tot op de dag van vandaag nog gerept en die keer dat een stamgast met zijn pols klem kwam te zitten tussen de bar en de armleuning zullen de aanwezige drinkebroers van toen niet snel vergeten. Een half pakje roomboter redde hem uiteindelijk uit deze benarde situatie.
Het wordt weer tijd voor hilarische avonturen in Café de Witte Berg in Lomm.


Asbak van het legendarische café van Lomm (met dank aan Math Aerts/Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld/collectie Pe Bakker)

Reageren? Stuur een e-mail naar Pieter Duijf: piedu12@yahoo.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten