donderdag 2 juli 2020

Van nul tot nu - Van klooster tot sociëteit


- door Albert Lamberts -

Verleden keer hadden we het over Napoleon en over de Ursulakapel, later kerk van de paters dominicanen en thans Domani. Nauw verbonden met de geschiedenis van de eeuwenoude Ursulakapel is natuurlijk de historie van het naastgelegen kloostergebouw, al is het huidige complex pas begin jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd.  Het eerste kloostergebouw Mariaweide was door de zusters gebouwd en heeft in feite in diverse bestemmingen ‘dienst gedaan’ tot in de Tweede Wereldoorlog. De laatste bestemming was die van huisvesting voor de eerbiedwaardige Sociëteit Mariaweide. In de Tweede Wereldoorlog  werd het onherstelbaar beschadigd.
We gaan het vandaag hebben over die sociëteit. In de jaren twintig van de vorige eeuw kwam het kloostergebouw Mariaweide in handen van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Huis en Tuin Mariaweyde. Drijvende krachten hierachter waren expediteur Karel Hermans en Wiel van Wylick. Deze maatschappij kocht een deel van het voormalige  kloostercomplex, inclusief een gedeelte van de kloostertuin - zich uitstrekkend van de oude stadsmuur aan de huidige Spoorstraatzijde tot aan de Nieuwstraat - uit de nalatenschap van de vermogende juffrouw Tila Berger, die kinderloos was gestorven.

Hermans en Van Wylick maakten het complex tot een voor stad en land uniek, luxueus onderkomen van de Sociëteit Mariaweide. Beide heren konden bij deze onderneming niet geheel worden vrijgesproken van enige naijver ten aanzien van ‘gesettelde’ sociëteiten in Venlo, zoals de Sociëteit Casino boven aan de Kaldenkerkerweg en de Sociëteit Prins van Oranje, eveneens aan de Kaldenkerkerweg.

Sociëteit Mariaweide met de prachtige veranda (collectie Albert Lamberts)

Tot de inrichting van het Sociëteitsgebouw Mariaweide behoorde ook een grote veranda, die Hermans en Van Wylick rond 1927 aan de oostzijde van het kloostercomplex lieten aanbouwen. Met de veranda werd extra ruimte voor grote partijen geschapen. Op 1 mei 1928 werd het nieuwe sociëteitgebouw Mariaweide in gebruik genomen.

Het café van het sociëteitsgebouw werd piekfijn in Jugendstil ingericht en voorzien van alle gemak. Aan een vleugel kon worden gemusiceerd en de sociëteitsleden konden er terecht voor het spelen van onder andere bridge. Het behoeft geen betoog dat zowel de keuken als de wijnkelder van de Sociëteit uitstekend waren verzorgd. 

Er kon ook op een vleugel worden gemusiceerd (collectie Albert Lamberts)

Ongetwijfeld zal prins Bernhard, die op 2 juni 1938 Venlo bezocht, zogenaamd voor inofficiële troepeninspectie op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick -   maar Venlo liep massaal uit – in de majestueuze omgeving van Mariaweide genoten hebben van de kwaliteiten van de sociëteitskeuken. De militaire relaties met de Sociëteit Mariaweide (voortzetting van de Groote Sociëteit, die in 1908 was ontstaan door een samengaan van Officierensociëteit en de burgersociëteit Concordia) zullen aan het bezoek niet vreemd zijn geweest. Voor de gelegenheid ging de prins met zijn gastheren op de foto. 

De veranda aan het sociëteitsgebouw, bijgebouwd door de Venlose architect H. Seelen, strekte zich aan de oostzijde over de hele lengte van het complex uit: 45 meter maar liefst bij acht meter diep. Zij kon door dubbele deuren in drie gedeelten worden gescheiden: het achterste deel was de kegelbaan, midden de zogeheten kegelkamer en het derde deel was de algemene sociëteitsruimte voor leden en gasten. Met uitzondering van de kegelkamer, waar een parketvloer lag, bestond de vloerbedekking van de veranda uit lithografiestenen. Het plat dak fungeerde als groot balkon. Vanuit de veranda had men uitzicht op de fraaie tuin, aangelegd door tuinarchitect Laurentius uit Krefeld, en op het grootste nog bewaard gebleven stuk oude stadsmuur.

Op de bovenverdieping bevonden zich een bibliotheek en een leeszaal, waar de bestuursvergaderingen waren, en enkele gastenvertrekken. De Groote Sociëteit Mariaweide was een gesloten (mannen)gemeenschap. Personeelsleden hadden zwijgplicht en het orkest dat de diners opluisterde, speelde achter een gesloten gordijn om de privacy van de aanwezigen te waarborgen.

De grandeur spatte er vanaf; echt wat voor Prins Bernhard.

Reageren? Stuur een e-mail naar Albert Lamberts: albertlamberts@home.nl. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten