zondag 3 januari 2021

Van nul tot nu van woensdag 30 december 2020 - Kerstmis bij de zusters Albertushof

- door Albert Lamberts - 

De dominicanen en Collegium Albertinum hadden in Venlo spoedig hun plaats veroverd, ondanks de Duitse signatuur. Behalve het merendeel der studenten kwamen ook diverse leraren uit Duitsland.

Oostzijde van het Collegium Albertinum (collectie Albert Lamberts/digitaal bewerkt Sjaak Huijs)

Benoemingen van docenten moesten door de Kroon worden goedgekeurd. Leest u maar mee:

Wij Willem III, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Groot Hertog van Luxemburg, enz. enz. enz. Op de voordracht van Onzen Minister van Binnenlandse Zaken van 15 September 1883  hebben goedgevonden en verstaan vergunning tot het gevens van Hooger onderwijs aan het College van St. Albertus te Venlo te verlenen aan: 1e Peter Josef Jacob Berger, geboren te Uerdingen (Pruischen) en 2E Peter Wilhelm Kleber, geboren te Boisheim (Pruischen). Onze minister van Binnenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Op de dag van vandaag hoeft geen Koninklijk wijwater over benoemingen aan hogescholen of universiteiten meer te worden gesprenkeld.


Zuidzijde van het statige Collegium Albertinum (collectie Albert Lamberts/digitaal bewerkt Sjaak Huijs)

De opleiding aan het Collegium Albertinum was geliefd, hetgeen duidelijk blijkt uit de voortdurende toename van het aantal studenten. In 1880 stonden vijftig studenten ingeschreven. Het jaarverslag over 1891 vermeldde: Met betrekking tot het besturend personeel en het aantal leeraren is niets veranderd. (dat hield in dat er nog steeds acht docenten waren. Voor alle duidelijkheid: dit aantal werd in het verslag over 1885 vermeld en al de jaren daarna moest het Venlose college het doen met de mededeling dat er niets was veranderd. Zelf uitzoeken dus). Over het aantal leerlingen werd gesteld: het aantal leerlingen bedraagt thans 120. In den loop van dit jaar werd het College nog doelmatiger ingericht en zoozeer vergroot, dat 150  leerlingen kunnen worden opgenomen. Een jaar later, in 1892, kon het nieuwe collegegebouw aan de Kleine Beekstraat in gebruik worden genomen en was er plek voor 180 studenten. Het Duitse karakter van het college, dat in 1911 met 187 zijn grootste aantal studenten telde, bleek uit de samenstelling daarvan: slechts drie waren afkomstig uit Nederland.  

Het college kreeg het toch moeilijk. De Eerste Wereldoorlog en de  geldontwaarding in Duitsland maakten de opleidingen voor de Duitse studenten bijna onbetaalbaar. Om een lang verhaal kort te maken: met vallen en opstaan en met veel hulp uit de Venlose samenleving lukte het de dominicanen het college te runnen tot begin jaren dertig. De dominicanen hadden toen de collegedeuren ook al geopend voor een andere opleiding: de bisschoppelijke kweekschool (thans pabo), waar onder andere de Venlose tekstschrijver Frans Boermans en een andere schrijver, Toon Kortooms, hun opleiding genoten.

Met weemoed moeten wij het nu stellen met geschriften en foto’s van het statige Collegium Albertinum. College en klooster werden door de bombardementen in WOII verwoest.

Op een plattegrond werden data en plaatsen van bominslagen aangegeven (collectie Albert Lamberts)

In een niet gepubliceerd oorlogsdagboek van pater Ambrosius van Andrichem kunnen we lezen: We gingen naar de kelder onder de jongensrefter. We waren er nog maar net toen Grootje beweerde dat het college getroffen moest zijn.  Het bleek de kerk in het college, die geraakt was. Het dagboek: De aula van het college werd ook tot noodkerk ingericht. In een ander dagboek, waarschijnlijk van pater Roemer, werd genoteerd: op 28 October werd opnieuw het klooster getroffen. Bommen sloegen in het College aan de voorkant bij de Nieuwstraat. Pater Ter-Maat werd onder het puin bedolven, met vijf zusters, die allen werden gedood.

 De paters, die nog in Venlo verbleven, vonden onderdak bij de zusters in Albertushof , waar ook Kerstmis 1944 werd gevierd. In een derde dagboek: Met Kerstmis hadden wij er intiem ontbijt en dito feestdiner bij de Prior, de paters onder elkaar + de Deken. Er werd voortreffelijk gegeten & dito gerookt. ’s Avonds een heerlijk glas wijn.

Het prachtige College Albertinum en zijn mooie kapel en bibliotheek waren verloren.

Slechts enkele namen herinneren nog aan de dominicanen in Venlo, die in 2005 de kloosterpoort achter zich dicht trokken.

Reageren? Stuur een e-mail naar Albert Lamberts: albertlamberts@home.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten