vrijdag 8 januari 2021

Een reactie op De Halte over de 'Poel des Verderfs'

 


Foto Will Sorée

Als tachtigjarige is het altijd leuk euver 't Venlo van vruueger te lezen. Mijn vader zat vroeger op de Rijks-HBS en ik op het Thomas, HBS-A. Je hebt het in je artikel over een “Poel des Verderfs”, maar misschien is jou niet bekend dat er vroeger nog twee andere “Poelen des Verderfs” in Venlo waren. 

Dat zat als volgt:

Eind jaren vijftig/begin jaren zestig  kregen de Venlose zwembaden Sportfondsenbad (bedrijfsleider de heer Schoenmakers) en de Onderste Molen (familie Michels) steeds minder klanten en dus inkomsten, omdat met name in de zomer families euver de paol  naar onder meer de Wittsee en Krickenbeckersee gingen. Daar was gemengd zwemmen toegestaan, in de Venlose zwembaden was het strikt verboden.

In 1950 werd nog niet gemengd gezommen in het Sportfondsenblad (archief Dagblad voor Noord-Limburg)

Zowel het Sportfondsenbad als de Onnderste Molen lagen op het grondgebied van de O.L.Vrouweparochie  Toen Pastoor Seelen (Golden Handrie) van de Mariakerk aan de Sinselveldstraat hoorde dat men ook in beide baden om economische redenen gemengd zwemmen wilde invoeren, klom hij in de zondagse H.Mis op de preekstoel en sprak er zijn schande over uit en noemde het “de poelen des verderfs”.

In 1956 was in de Onderste Molen gemengd zwemmen een feit (foto familie Michels)

Hij heeft het echter niet kunnen tegenhouden…

Wet-se det auk weer.

Hartelijke groeten,

Hans Bors, 

 Boalder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten