woensdag 27 januari 2021

Koud tot op het bot – de foto’s van Jo Hazenbosch

- door Sef Derkx -  

Het blijft kwakkelen deze winter. In vorige Floddergatsblogs hebben we het gehad over jaren, waarin Koning Winter wel met strenge hand regeerde en de Maas dichtvroor. Op zoek naar iets anders kwam ik in het mapje terecht met scans van de opnames die de meer dan verdienstelijke amateurfotograaf Jo Hazenbosch voor en na de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt. Uit dit indrukwekkend oeuvre laten we enkele winterse sfeerbeelden zien (met dank aan mevrouw Op de Laak-Hazenbosch).

Bevroren haven met baggermolen en jongens die de armen om elkaars schouders hebben geslagen. Rechts aan de Havenkade ligt enveloppenfabriek Bontamps. Het is dus een opname van voor de Tweede Wereldoorlog. 

Op wellicht dezelfde dag heeft Jo Hazenbosch een tweede foto gemaakt van de bevroren haven, nu in zuidelijke richting. Geruimde sneeuw uit de binnenstad is door de gemeente gestort op het ijs. De afdruk was gekreukt en vlekkerig.

Huis familie Hazenbosch aan vermoedelijk de Broekestraat

Winterse opname vanaf de Bovenste Molenweg, rechts huizen aan de Vierpaardjes en links de rij woningen aan de Broekestraat.

Kruis aan de Onderste Molenweg

Villapark in winterse sfeer

Tot slot. Geen foto van Jo Hazenbosch, maar wel uit het familiealbum. Het Villapark in de winter van 1910.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten