dinsdag 12 januari 2021

Piet Braem vindt foto's van Inval op 10 mei 1940 (Aanvullingen)

Afgelopen week publiceerden we een aantal tot nu toe onbekende foto's van de inval door de Duitsers op 10 mei 1940  (https://sefderkx.blogspot.com/2021/01/piet-braem-vindt-fotos-van-de-inval.html.)  Ze werden door beeldresearcher Piet Braem aangetroffen op een veilingsite. Piet is het Fotografische Geheugen van Venlo en bovendien Meesterrechercheur op Internet.

Slapende Duitse soldaat in waarschijnlijk Nedinsco

Van een aantal foto's wisten we niet precies waar de fotograaf had gestaan op deze voor Nederland zo treurige dag. Een locatie is nu bekend dankzij de oplettendheid van Will Janssen. De opname is gemaakt vanaf de Leutherberg.

Het is bovenstaande foto, de huizen rechts hebben er nog lang tot na de Tweede Wereldoorlog gestaan. We zijn aan het vergelijken geslagen. Hieronder een foto van de Leutherweg in minder benarde tijden voor de Tweede Wereldoorlog. Een vredig tafereeltje met zelfs jongens die op straat zitten en een heer die aan komt gekuierd.


Duidelijk zichtbaar is fameuze parochiezaal Copacabana, tevens hulpkerk. Degene die deze foto maakte, heeft zijn toestel ietsje verder de berg af opgesteld. Nu weer de foto van de inval.


Het lijdt geen twijfel: het is de Leutherweg. Als herkenning hebben we een pijltje gezet boven Copacabana.

Marcel Hogenhuis heeft zich eveneens over de foto's gebogen, waarvan de exacte locatie niet bekend was. De opname hierboven is gemaakt op de Leutherweg. 

Marcel Hogenhuis : 'Dit is inderdaad de Leutherweg, laatste vlakke stukje voor de kruising met de Casinoweg. Het hek links gaf toegang tot VOS-terrein (nu Venlose Boys), op het bord staat Vooruitgang Ons Streven. Het rijtje puntdakjes aan de linkerzijde van de Leutherweg komt overeen met het aantal puntdakjes op oude luchtfoto's.' 
 

Met dank aan Marcel Hogenhuis, Will Janssen en Piet Braem.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten