donderdag 27 mei 2021

De Halte XXL van woensdag 26 mei 2021 - Blokkendoos

- door Sef Derkx -


Reclamebord op Nieuw Stalberg, dat zich richt op dromers en droomsters (foto Sef Derkx)

We wandelen over de Hinsbeckerweg. Kort geleden troffen we deze oost-westverbinding aan op een fascinerende manuscriptkaart van de buurtwegen in de gemeente Venlo. Gesworen landmeter J.A. Lecluyse tekende de kaart met pen en penseel in 1841 in opdracht van burgemeester en schepenen. Wat als eerste opvalt, is de immense lege ruimte rondom het vestingstadje Venlo. Op de Hinsbeckerweg moet je je 180 jaar geleden unheimisch hebben gevoeld. 

Door op de foto hieronder te klikken met de linker muisknop, verschijnt een nieuw scherm met de kaart. In de menubalk staat, als het goed is, een vergrootglas afgebeeld. Wanneer je daarmee aan de slag gaat, kun je navigeren in de bantuin, het gebied buiten de vesting. 


Kaart van de buurtwegen in de gemeente Venlo, totaal en detail Hinsbecker Weg, 1841 (collectie Regionaal Historisch Centrum Limburg, Maastricht)

Hinsbeckerweg vanaf de Postweg (foto Google Streetview)

We willen vandaag villawijk Nieuw Stalberg bezoeken. Arriva heeft geen halte in deze stadsuitbreiding, alle bewoners beschikken over het comfort van een of meer auto’s. Geen nood, bushalte Postweg ligt op een steenworp afstand. Nou ja, voor iemand met getrainde schouderspieren en Olympische aspiraties kogelslingeren.  

Bushalte Postweg (foto Google Streetview)

Wie wil gaan bouwen op de laatste kavels van Nieuw Stalberg is nog steeds onderworpen aan de lijvige beeldkwaliteitplannen voor de wijk. Ze zijn te raadplegen op internet. Eén tussenkop is ons bijgebleven: ‘De woning heeft een dak’. Daar is geen speld tussen te krijgen, briljant gewoon. Er is ongetwijfeld lang over nagedacht. 


Plankaart Nieuw Stalberg (website Studio Hartzema)


De openbare ruimte wordt begrensd door lage muurtjes van graniet, die de overgang vormen met de tuinen (website Studio Hartzema) 

We meten ons geen oordeel aan over hedendaagse architectuur. Maar de woningen zijn over het algemeen tamelijk eenvormig: een beperkt aantal variaties uit een blokkendoos. Speelsheid of frivoliteit? Ze zijn taboe geweest onder de heren en dames verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit. Wat onpraktisch lijkt, is de plek van de voordeur. 


Voor mensen met - voor wat dan redenen ook - evenwichtsproblemen een obstakel: een trap zonder leuning (foto Sef Derkx)  

Bij betrekkelijk veel panden is die niet op straatniveau, maar ligt die hoger en moet je over een trap of hellingbaan naar binnen. Voor een gewoontedrinker niet fijn. Eén villa valt bijzonder op, bijna de hele breedte bestaat uit glas. Ook als je geen voyeuristische aanvechtingen hebt, zwenkt je oog onverbiddelijk naar de woonkamer met designmeubelen en kunstzinnige objecten. Leven in een etalage, een bijzondere ambitie.

























Wildgroeizone in Nieuw Stalberg (foto's Sef Derkx)

De tuinen van Nieuw Stalberg zijn tot in de overtreffende trap geharkt, geschoffeld, gesnoeid en getrimd. In het onderhoud gaat veel tijd zitten. Plots echter lijkt het strakke beeldkwaliteitplan buiten werking gesteld. Tussen de woningen meandert een groenstrook met wilde planten en struiken, die niet in toom wordt gehouden. Hier en daar staan granieten muurtjes en trappen, ogenschijnlijk zonder plan. 


















Wildgroeizone in Nieuw Stalberg (foto's Sef Derkx)

Pure anarchie voor Nieuw Stalberg. Het zou interessant zijn, meer te weten over de diepere betekenis van de canyon schaal Madurodam, helaas ontbreekt een infobord. Op zoek dus met Google op het wereldwijde web... en ja hoor de website van Studio Hartzema laat het licht schijnen over de wildgroeizone (klik aan: Kleine Heide op Nieuw Stalberg). 

Of op Nieuw Stalberg de historisch interessante naam Kleine Heide voor deze cascade-tuin zal beklijven? Het antwoord ligt in de schoot van de toekomst verborgen. Kleine Heide associëren wij met het legendarische kaertje pindraod, dat toegang gaf tot onze voetbalwalhalla De Kraal. Dat is evenwel een compleet ander verhaal.  

We hadden het namelijk over een infobord.  Het is er wel bij een omstreden brug. 







Artist impression van de brug die voor commotie zorgde onder Nieuw Stalbergers (website Studio Hartzema) 

Excuses, bij een ‘lichtvoetige ingreep van sierlijk gewelfd beton en staal’ (wordt vervolgd).

Een foutje opgemerkt in de blog? Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten