donderdag 20 mei 2021

Van nul tot nu van woensdag 19 mei 2021 - Het laatste witte huisje

 - door Albert Lamberts - 

Het is in deze rubriek al eens eerder ter sprake gekomen: het bezoek van de Franse keizer Napoleon aan Venlo. Dat was op 12 september 1804. De naam Keizerstraatje is een ‘overblijfsel’ van die korte visite aan de vesting. Het decor, waartegen Napoleons ritje zich afspeelde heeft nogal verandering ondergaan, dat is duidelijk. Anno 2021  zijn er enkele gezellige horecagelegen, waarvan de terrassen weer (dun) bevolkt mogen worden, na maanden van gedwongen stilte; etablissementen in nieuwbouw.

Helemaal links het laatste witte huisje aan de Floddergats, gesloopt in 1963 (collectie Albert Lamberts)

Zoals gezegd, eens was het decor heel anders. De ouderen onder ons herinneren zich nog de schilderachtige witte huisjes aan het Ursulastraatje en aan het Keizerstraatje. Die zijn allemaal geschiedenis.  Het Ursulastraatje is weliswaar nog even smal als ruim tweehonderd jaar geleden en de buitengevels van sommige, oude panden aan de westzijde van het steegje staan bol, maar de zo karakteristieke witte huisjes van weleer aan met name het Keizerstraatje, die staan er niet meer.

In juni 1963 berichtte het Dagblad voor Noord-Limburg onder de kop Schilderachtig pand “Floddergats” voor afbraak  over de voorgenomen sloop van het hoekpand Ursulastraatje – Keizerstraat. De krant vermeldde: Zakelijke overwegingen hebben de huidige eigenaar, de heer Th. Drost, zo doen besluiten.

Volgens een notariële akte uit 1792 betreffende het  pand, die toen in het bezit zou zijn van Drost, werd daarin met zwierige uitvoerigheid van die dagen de ongelukkige ligging beschreven van een stortgat, behorend bij het pand. De krant vervolgt: Men zou daaruit mogen concluderen, dat het perceel in 1792 reeds een ouderdom van enkele tientallen jaren had. Met het woord perceel wordt dus het pand bedoeld. Volgens het artikel verderop dateerde het huis uit begin achttiende eeuw.

Nu, zoveel jaar later, moeten we een beetje spijtig bekennen, dat de sloop van die schilderachtige huisjes – het hoekpand verdween als laatste onder de slopershamer – mogelijk wat te snel is gegaan, zoals ook het slechten van de stadsmuur en de stadspoorten circa een eeuw eerder te voortvarend ter hand werd genomen. Opmerkelijk trouwens: toen dat hoekpand aan de slopershamer  werd overgeleverd klonk in de berichtgeving in de plaatselijke krant al een toon van spijt door. De krant schreef: Hoe men de afbraak van het pand Ursulastraatje-Keizerstraat echter ook belicht, feit blijft dat Venlo ook het laatste geveltje kwijtraakt van de façade, waarover op 12 september van het jaar 1804 de schaduw van ‘de kleine korporaal’ is gegleden.

In de laatste decennia is het gebied rond de voormalige Ursulakapel – thans Domani – op de schop gegaan. Er was een tijd, dat je, als je er niks per se te zoeken had, het gebied rond kapel en Ursulastraatje en Keizerstraat liever meed. Er gebeurde van alles was God onder de zon had verboden, maar zo’n kleine twintig jaar geleden ontfermde wat toen nog de Woningstichting Venlo-Blerick (thans Woonwenz) zich over het danig in verval geraakte stukje Venlo. Toenmalig corporatie-directeur Arnold van Hoof lanceerde tijdens de start van Monumentendag  2005 een ambitieus plan, dat het verpauperde gebied een complete revival liet ondergaan: het plan Kloosterkwartier, annex Stiltegebied. Het klooster van de dominicanen werd verworven en verbouwd tot passend onderkomen voor het hospice en enkele wooneenheden. (Het Toon Hermanshuis dateert al van 1999). De vroegere Ursulakapel uit 1416, werd tot een intiem podium omgebouwd en kreeg de naam Domani. De omgeving werd aangepakt en enkele nieuwe horecazaken met bijbehorende terrassen openden in de directe nabijheid van de vroegere kapel hun deuren.

De huidige bebouwing aan de Floddergats; aan de overzijde liggen de terrassen (foto Albert Lamberts)

De karakteristieke bebouwing van voorheen, die aardige witte huisjes, nee, die zijn er niet meer. Ondanks al de geslaagde vernieuwingen mag met weemoed aan dat decor worden terug gedacht. Natuurlijk, niet alles kan worden behouden, maar enige prudentie met slopen, zoals Woonwenz dat de laatste decennia in praktijk brengt, ach dat kan vast geen kwaad.

 Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten