woensdag 26 mei 2021

Hollywood in Tegelen

 

- door Jos Wolbertus - 





Parool, mei 1947 (Delpher)

Hollywood in Tegelen

Het is een verhaal van hoop, van goedgelovigheid, van liefde. Wellicht ook van geldzucht. Maar ook een verhaal van bedrog, van oplichterij, van vlotte babbels en van overredingskracht. Een verhaal dat later, wanneer het zich uitbreidt, ook opgepikt wordt door de Nederlandse en Belgische pers. Maar het begint in een weekkrantje in Tegelen: de Tegelse Courant.

Het verhaal is samengesteld uit verschillende krantenartikelen tussen 1947 en 1949 uit zowel de Tegelse Courant als de landelijke pers. 

Tegelse Courant, januari 1947

Januari 1947

De oorlog zit nog vers in het geheugen maar de Tegelenaren, net als zoveel anderen, proberen het leven weer langzaam op te pakken. Zo ook de jonge ondernemer Alfons Stevens die een reclamebureau aan de Grotestraat 42 in Tegelen heeft geopend. Officieel is de benaming Het Algemeen adviesbureau voor bedrijfsorganisaties en reclamebureau A.Stevens  Jr. Een hele mond vol. Stevens, waarschijnlijk er van overtuigd dat er na de oorlog een nieuw tijdperk is aangebroken, probeert middenstanders te helpen hun zaken weer op orde te krijgen en daar waar nodig te verbeteren. Met dat voornemen in zijn achterhoofd luistert hij dan ook enthousiast naar de woorden van de 24-jarige Johan Kool die zich bij hem gemeld heeft. Een verhaal over hoe Stevens veel geld kan verdienen maar ook hoe de Tegelse middenstand er beter van wordt. Aantrekkelijk kortom.

Stevens kent Kool niet. Was dat wel het geval geweest, zou hij zeker niet met hem in zee zijn gegaan. Maar Kool kent wel Tegelen. Al in 1945 ontvlucht hij Oirlo en trekt richting Tegelen. Johan Kool blijkt namelijk een notoire oplichter te zijn. Ik kom hier nog op terug. Maar daar heeft Alfons Stevens op dat moment geen weet van.

Tegelse Courant, februari 1947

Vertrouwen

Tijdens de gesprekken tussen Kool en Stevens weet de eerste hem te overtuigen dat de Tegelse middenstand wat inspiratie kan gebruiken. Hij heeft daar allerlei ideeën over. De slimme Kool weet echter ook dat hij Stevens eerst aan zijn kant moet krijgen en dat hij het vertrouwen van de middenstanders moet winnen. Inmiddels huurt Kool een kamer bij een Tegelse hospice. Voor Stevens regelt hij allerlei opdrachten. Zo mag hij de reclameboodschappen maken voor een grote koek- en beschuitfabriek uit Oirlo en kan hij een stand bouwen in de Utrechtse jaarbeurs voor een Zwitserse firma in fotoartikelen. Kortom de opdrachten brengen goed geld in het laadje en het vertrouwen van Stevens in Kool groeit. Ook geeft Kool aan een Tegelse keramiekwerker de opdracht een grote kerststal te maken ter waarde van duizend gulden. Ondertussen verzorgt Kool ook nog lezingen aan de Tegelse en Belfeldse middenstanders. Spreker zou een bekende Nederlander zijn maar die moest op het laatst, uiteraard zullen wij nu zeggen, afzeggen zodat Kool zelf de honneurs waar neemt. Uiteraard moeten er entreegelden worden betaald. In het Witte Huis in Tegelen weet de met een vlotte babbel voorziene Kool menig middenstander te overtuigen.



















Tegelse Courant, februari 1947

Film

En dan komt Kool met het idee een film te maken. Een film voor het bedrijfsleven, over hoe zaken te verbeteren, hoe het personeel te motiveren, hoe etalages in te inrichten. Kortom, in de film wordt aangetoond hoe middenstanders hun zaken beter kunnen regelen. In zowel de Tegelse Courant alsook in de Limburgse pers verschijnen advertenties met de oproep “Wie wil optreden in een film”? De advertentie roep dames en heren, voorzien van een goed voorkomen en duidelijke spraak, zich te melden bij het reclamebureau van Stevens. Er is sprake van een serie van tien les films, goed verdiensten en schitterende mogelijkheden voor de toekomst. Johan Kool beloofd Stevens dat hij 38.000 gulden uit eigen zak zal investeren in de films. Hij beweert ook al films te hebben gemaakt in Venray en Blerick, films die nooit vertoond zijn. Honderden kandidaat filmsterren reageren op deze advertentie, velen van hen zien Hollywood al dichterbij komen. De cursusgelden stromen binnen.

Tegelse Courant, februari 1947

Helaas, ondanks alle beloftes blijven de opnames uit. Talloze teleurgestelde jongens en meisjes zien hun Hollywood droom in de mist verdwijnen. Niet lang daarna zal ook Johan Kool verdwijnen. 

September 1947, Nieuwsblad voor de Hoekse Waard (Delpher)

Barsten in het verhaal

Langzaam komen er echter barsten in de verhalen van Kool. Zaken lopen niet meer zoals geweest en aangeboorde bronnen voor nieuw geld laten het afweten. Een Blerickse firma trekt op het laatste moment vierduizend gulden terug en Kool moet andere bronnen proberen aan te boren. Met een verzonnen bedrijf, dat in Maastricht gevestigd zou zijn weet hij bij een Tegelse bakker nog een paar honderd gulden los te peuteren. Maar zijn hospice, die dan tot op dat moment nog geen cent heeft gezien, begint aan te dringen. De keramieker vraagt wanneer de duizend gulden voor zijn kerststal worden betaald. Kortom, het wordt tijd voor Johan Kool om te vertrekken. Samen met zijn Tegelse vriendin, die hij al in 1944 hier heeft kennen geleerd vertrekken ze, hals over kop. Tegelen en in het bijzonder Stevens verbaast achter zich latend.

Wie is die Johan (Joop) Kool?

Helaas heb ik geen persoonlijke gegevens van deze Kool kunnen achterhalen. Helaas ook geen namen van de onfortuinlijke pottenbakker (mogelijk Piet Peters of Joep Felder) of de vriendin van Kool.

Johan Kool verschijnt voor het eerst in Limburg in 1944. Oirlo is net bevrijd en Kool geeft zich uit voor priesterstudent en weet zo het vertrouwen van de inwoners van Oirlo te winnen. Als er op een gegeven moment een gestolen typemachine bij hem wordt gevonden vertrekt hij alles achterlatend naar Tegelen waar hij kennis maakt met een Tegels liefje, dezelfde dame die in 1947 met hem Tegelen zal ontvluchten. Kool wordt toch in Tegelen gearresteerd en verdwijnt voor negen maanden in de gevangenis. In 1946 wordt hij vrijgelaten en vertrekt hij naar Den Haag en Leiden waar hij zich voor radiohandelaar respectievelijk voor firmant in parketvloeren uitgeeft. Na ook hier in de problemen te zijn gekomen vertrekt hij weer naar Tegelen waar zijn vriendin nog steeds op hem wacht. Later blijkt dat hij ook al anderhalf jaar in België heeft vast gezeten.

België

Na zijn vlucht uit Tegelen in 1947 duikt hij wederom in België op en wel in Antwerpen waar hij met gelijke verhalen zoals in Tegelen geld probeert te verdienen. In juni 1949 loopt hij ook hier tegen de lamp en moet hij opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Ook zijn Tegelse vriendin speelt een rol in deze grootst opgezette oplichterij. Een rapport van dr. Havermans, psychiater beschrijft Johan Kool als een pathologische persoonlijkheid met neurotische storingen en niet ten volle toerekenbaar. Er wordt dan ook opname in een psychiatrische inrichting gevraagd. De definitieve uitspraak van de rechtszaak is helaas niet bekend.

Reageren? Stuur een e-mail naar Jos Wolbertus: stjoseph@home.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten