zondag 9 mei 2021

In het bevrijde Venlo door Bram van Echt

- met dank aan Ragdy van der Hoek - 

Serendipiteit: het woord kent u wellicht niet, het fenomeen vast en zeker wel. 

Je bent op zoek naar wat en vindt onverwachts iets totaal anders dat heel interessant is. Wanneer je niet sterk in je schoenen staat - schoenen van het kaliber 'stevige kistjes' - ben je verloren. Je verdiept je erin en slaat in je nieuwe zoektocht af naar links en dan naar rechts en na enige tijd... ben je vergeten naar wat je eigenlijk zocht.

Een klassiek voorbeeld van serendipiteit is de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming. Terwijl Fleming zijn laboratorium opruimde, viel hem op dat een schimmel zich gevestigd had op een kweekplaat met kolonies stafylokokkenbacteriën en dat rondom die schimmel een zone lag waarin de bacteriën niet groeiden. Later analyseerde hij de door de schimmel uitgescheiden stof en dit bleek penicilline te zijn. De rest is geschiedenis.

Een iets minder voorbeeld met iets minder gewicht voor de volksgezondheid. 

Historicus Ragdy van der Hoek zocht in Delpher naar informatie over het Zwart Water. Bij de zoekresultaten trof hij een reportage aan in het weekblad Strijdend Nederland van oorlogscorrespondent Bram van Echt. Het bracht hem geen steek verder wat betreft het Zwart water, maar Ragdy dacht wel aan de Floddergatsblog.







De foto's in de blog zijn begin maart 1945 gemaakt door Herman de Bruyn, werkzaam voor Anefo (bron: Herman de Bruyn/collectie Nationaal Archief / Anefo) 

Reageren? Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikelStuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.




 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten