dinsdag 11 mei 2021

Een Venlose deelnemer aan de Rally van Monte Carlo in 1930

 - door Sef Derkx - 

We vonden op YouTube filmbeelden van de Rally van Monte Carlo 1930. Het zijn flitsen uit een bioscoopjournaal van Pathé, zie: Rally van Monte Carlo 1930

Een van de deelnemers was de Venlonaar Ph. Steegh.  Zijn naam wordt in de aanloop naar de rally verstoethaspelt in de verschillende media. Tersteegh, Versteeg, Steeg – men neemt het niet zo nauwkeurig.

De Nieuwe Venlosche Courant zit dicht bij de bron en meldt op 12 januari 1930:

NVC21011930PhSteeghdhrenmevr

Op 29 januari heeft de krant goed nieuws:

NVC29011930RvMCSteeghVenlo

Opmerkelijk in bovenstaand bericht is dat de mevrouw Steegh niet meer wordt genoemd. Er is alleen maar sprake van dhr. Ph. SteeghIn de Nieuwe Tilburgsche Courant van 20 januari 1930 wordt E. Mutsaerts uit Tilburg als kompaan genoemd. 

Philip Steegh (1895-1966) was een B.V.’er, een bekend Venlonaar. Hij was directeur van een vooraanstaand assurantiekantoor in Venlo, beschermheer van de Fanfare en in 1937 adjudant van Jocusprins Toeën II Schrijnen.  In de Nieuwe Venlosche Courant van 11 maart 1935 staat een advertentie, waarin mevrouw Ph. Steegh-Wiegman meldt dat ze op zoek is naar een bekw. keukenmeisje v.g.g.v., zelfst. kunn. koken en werken. De afkorting v.g.g.v. staat waarschijnlijk voor: van goede getuigschriften voorzien. Het is maar dat u het weet, wanneer u nog een sollicitatiebrief gaat sturen.

NVC11031935DienstbodeMevrsteeghWiegman

Door de annonce weten we waar de koene rallyrijder en zijn vrouw woonden in Venlo en dat de meisjesnaam van mevrouw P. Steegh dus Wiegman was.

Villapark1

Villapark jaren dertig (collectie Limburgs Museum/foto Jan de Jong)

Hoe verging het Philip na de doorkomst in Venlo? 

Op 28 januari 1930 maakt hij een  tussenstop bij de controlepost in hartje Parijs. De avondkrant Het Vaderland van die dag doet verslag van de bevindingen van de Nederlandse rallydeelnemers.  De eerste die zich had gemeld was Heerlenaar J. J. Sprenger van Eijk die een jaar tevoren, in 1929, de Monte Carlo Rally op zijn naam had geschreven. Steegh die uit Sundsvall was vertrokken, had op een deel van het traject in dikke mist moeten rijden. 

HetVaderland28011930ControleParijs


De volgende ochtend, op 29 januari 1930 om acht minuten over elf, dendert de Venlonaar over de eindstreep in Monte Carlo. De dag erna krijgen de rijders nog een zogenaamde regelmatigheidsrit voor de kiezen van 160 kilometer door bergachtig terrein,  met onder meer de Col de Braus. Nadat het definiteve klassement was opgemaakt, bleek Philip Steegh op de zeventiende plaats te zijn geëindigd.

Hoe het verder is gegaan met zijn rally-aspiraties hebben we niet kunnen achterhalen. Veelzeggend is de advertentie die hij op 6 januari 1934 in de Nieuwe Venlosche Courant plaatst:

NVC06011934SteeghVerkoopAuto

Waarschijnlijk biedt hij de Graham Paige te koop aan, waarmee hij de Rally van Monte Carlo in 1930 reed.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten