vrijdag 29 oktober 2021

Van nul tot nu van woensdag 27 oktober 2021 - Geen kool op de begraafplaats

- door Albert Lamberts - 

Ondergeteekende Gerard Tielen,  … Smid te Sevenum, bij deze domicilie kiezende te Venlo verklaart door onderteekening van dit Inschrijvings-Biljet aan te willen nemen:

Het maken en leveren van 30 stuks gesmeed ijzeren Boombeschermers en het leveren van 300 stuks gegalvanizeerd ijzeren Nummerpaaltjes voor het Kerkhof voor de som van driehondert en zes gulden, zegge fl. 306, een en ander naar de teekening en het daarvan opgemaakt bestek van den heer Gemeente Architect.

Komend weekeinde is het Allerheiligen en Allerzielen, christelijke ‘feestdagen’, waarop er al eeuwenlang extra aandacht is voor onze overledenen. Ook het kerkhof in Venlo wordt drukker bezocht dan gewoonlijk al is van een massale toestroom zoals in het verleden toch geen sprake meer. Maar toch, behalve om even stil te staan bij onze overleden geliefden is een bezoek aan de sfeervolle begraafplaats in Venlo best de moeite waard, want… 

Beuken en platanen geven de Algemene Begraafplaats in Venlo een bijzonder sfeervol karakter (foto Albert Lamberts)

Terug naar smid Tielen uit Sevenum. Hij greep naast de opdracht om op de pas aangelegde begraafplaats tussen Venlo en Tegelen dertig boombeschermers te mogen leveren en driehonderd naamplaatjes. Ook vijf anderen zagen de opdracht aan hun neus voorbijgaan, omdat Antoon  van den Munckhof uit Baarlo voor verreweg de laagste prijs had ingetekend. In december 1905 had hij de gemeente Venlo een offerte van welgeteld zes met de hand geschreven regels gestuurd: De ondergeteekende verklaart te maken en leveren van boombeschermers voor de som van vijf gulden en veertig cent per stuk, zegge 5,40 per stuk en nummerpaaltjes van de som van vier en twintig cent per stuk, zegge  24 cent.

Die boombeschermers waren nodig om jonge platanen op het nieuwe kerkhof te vrijwaren van ongewenste aandacht van allerlei knagende viervoeters. De dertig platanen werden in 1905 langs enkele hoofdassen van het in 1903 in gebruik genomen kerkhof geplant. Twee jaar later werden langs andere paden beuken gezet. De opdracht voor levering van de 78 beuken was naar Veenoord bij Nieuw Amsterdam gegaan. Secretaris Nouwen van de gemeente Venlo schreef op 13 november 1907 naar den Heer Gratam van Boomkwekery De “Werkhorst”te Veenoord by Nieuw Amsterdam: Naar aanleiding van Uw schrijven van den 9 November l.l. hebben wij de eer U de bestelling te bevestigen van 78 bruine beuken U voor rekening dezer gemeente gedaan door den stads-tuinbaas J.A. van Elsen, voor de prys van f 45 per honderd. Venlo was dus voor 35 gulden en een dubbeltje koopman. Een uitstekende investering, want al ruim honderd jaar geven de beuken en platanen de begraafplaats van Venlo dat unieke, sfeervolle karakter. Een hevige herfststorm in 2007 en noodgedwongen kapwerk in recente jaren heeft het oude bestand van vooral beuken weliswaar gedecimeerd, maar de omgewaaide en gekapte exemplaren zijn inmiddels vervangen door nieuwe aanplant. 

In 2007 ontwortelde een hevige storm tal van monumentale beuken (foto Albert Lamberts)

O, en als het aan de heer J.A. Beekhuyzen uit de Rodestraat had gelegen was er nog van andere flora op de begraafplaats sprake geweest. Op 5 juli 1909 werd op het stadhuis in Venlo een brief bezorgd voor den Edelachtbare Heer Burgemeester der gemeente Venlo. De aangesprokene was burgemeester Van Rijn, die erg raar zal hebben opgekeken. Edelachtbare, zo schreef Beekhuyzen, Naar aanleiding dat ondergeteekende J.A. Beekhuyzen dikwijls op het kerkhof komt (afd. protestante) en daar gezien heb dat daar op veel grond ongebruik ligt neem ik de vrijheid om u te vragen of ik een gedeelte mag ontginnen voor bouwgrond. Mijninziens zoude het kerkhof er mooier en op den duur vruchtbaarder worden doordat elk jaar bemest werd. Ondergeteekende heeft de morgenuren disponibel om het goed te kunnen behandelen. Ik kom tot de gedachten daar ik dikwijls op het kerkhof kom als lijkenbezorger onzer gezinte. Hoopende dat u Edelachtbare mij het gevraagde zult toestaan zoodat ik er nu voor dezen winter er gaarne dan nog eenige koolsoorten op kweeken kan. Hoogachtend, Uw dienaar J.A. Beekhuyzen.

Per kerende post kreeg de lijkenbezorgende tuinder een briefje: afwijzend beschikt.

Het kerkhof was (en is) al mooi genoeg.

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertslamberts@home.nl.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten