vrijdag 22 oktober 2021

Lezing en filmvoorstelling in CityCinema - Elf van Elf sprik vanzelf...

 

De fameuze datum van 11 november komt naderbij. Om elf minuten over elf die dag davert voor het Venlose stadhuis het saluutkanon en wensen we elkaar vastelaovend same! We kijken naar dat moment uit, te meer omdat we veel vastelaovesactiviteiten hebben moeten missen in de voorbije coronaperiode. Op dinsdag  9 november om 15.11 uur en 19.11 uur aanstaande organiseert CityCinema als voorbereiding op het Feest der Feesten een bijzondere activiteit. 

Onder de titel Elf van Elf, sprik vanzelf, verzorgt Sef Derkx een lezing en filmvoorstelling over de vastelaovend. In het Gemeentearchief Venlo ontdekte hij een schat aan prachtige bronnen uit de beginperiode en de jaren erna. Dit, aangevuld met inspirerend filmmateriaal in zwart-wit en zelfs een beetje in kleur, zal ieder vastelaoveshert sneller doen kloppen. Geïnteresseerd? Ga voor inlichtingen en stoelreservering naar de website van CityCinema (website CityCinema

In Venlo zetelt de oudste vastelaovesvereniging van Nederland: Jocus, opgericht in 1842. In de stad wordt officieel de Limburgse vastelaovend ingeluid met een groot, drukbezocht  buitenfeest, de Boètegewoeëne Boètezitting. Venlo heeft sinds ruim een eeuw een iconische Boerebroelòf. In het kloosterdorp Steyl wordt het carnavalesk volksgericht, ’t Kaetelgerich, gehouden en in Velden is Gekke Maondaag traditie. De geschiedenis van het volksfeest in de negentiende en twintigste eeuw, komt aan bod in dit carnavalesk minicollege met een knipoog. Aandacht is er eveneens voor de betekenis, die de vastelaovend heeft in het leven van de vierder.


 


Sinds de late jaren vijftig van de vorige eeuw brengt de televisie het nieuws in de huiskamer. In het televisieloze tijdperk werd je geïnformeerd door het wekelijks bioscoopjournaal van Polygoon. Iedere bioscoopbezoeker van toenherkent onmiddellijk de karakteristieke commentaarstem van Philip Bloemendaal. Polygoon heeft in verschillende jaren verslag gedaan van carnavalsactiviteiten in Venlo, Tegelen en Blerick. We brengen ze bijeen in een aantrekkelijk programma. Het is de gelegenheid bij uitstek om in de stemming en op temperatuur te komen voor het Feest der Feesten. De Polygooncamera's draaiden in 1928, 1930, 1951, 1954, 1955 en 1959. Dré Brenneker was de eerste cineast die de vastelaovend in kleur filmde. In 1955  legde hij de Boèrebroelòf vast. Hetzelfde onderwerp was te zien in 1977 bij het inmiddels ter ziele gegane programma Van Gewest tot Gewest. Het item werd vervaardigd door Huub Mans, Venlonaar van origine.


In 2021 ging de vastelaovend niet door vanwege de pandemie. Het was niet de eerste keer dat de overheid het feest verbood. Meestal met succes, maar soms ontdoken vastelaovesvierders het verbod en werd er illegaal gevierd. Ook dit is een onderwerp van deze bijeenkomst.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten