donderdag 11 november 2021

De Halte XXL van woensdag 10 november 2021 - De bunker in het Manresapark

 - door Sef Derkx -

De mysterieuze bunkers uit de Tweede Wereldoorlog blijven boeiend. In Venlo ligt er nog een in het Manresapark. 


Weggetje omhoog langs de bunker en zicht op de bunker (foto's Sef Derkx) 

We zijn uitgestapt bij bushalte Loyolastraat en ontmoeten bij het relict uit de oorlog Frans Verbeten (1950). Zijn vader was tuinman en onderhoudsmonteur in de periode, dat de paters jezuïeten de scepter zwaaiden over retraitehuis Manresa. 

De foto's die hieronder volgen, zijn uit de collectie van Frans Verbeten. De onderschriften zijn eveneens van zijn hand. Waarvoor onze hartelijke dank.

Links de werkplaats met gedeeltelijk de varkensstal, in het midden het Retraitehuis, rechts de grote kapel met torentje.

De voorzijde van Manresa met de trap voor de hoofdingang van het klooster. Daarboven waren de kamers van de paters en broeders. Links op de eerste verdieping de uitbouw van de kleine kapel,  daaronder was de ingang van de keuken en broodkamer.

Luchtfoto met links plantsoen en de grote kapel met ernaast de recreatiezaal. Daar boven de kamers voor retraitedeelnemers. Voor het gebouw het bordes met trappen naar de Lourdesgrot.

Interieur recreatiezaal met rechts de deur naar de ontspanningskamer, waar twee biljarttafels stonden een sjoelbak en dergelijke. Rechts net voor de dubbele deur was het winkeltje van broeder Swiers die twee middagen per week geopend was en waar kaarten en religieuze spulletjes te koop waren.

Het gebouw, een kruising tussen een kasteel en klooster, werd kort na het begin van de vorig eeuw gebouwd naar een ontwerp van architect Eduard Cuypers. Zijn bureau wordt gezien als oorsprong van de Amsterdamse School. Huize Manresa werd in 1908 als bezinningsoord voor katholieken in gebruik genomen. 

Interieur grote kapel met rechts in de boog de doorgang naar de sacristie.

Eetzaal gelegen boven de keuken annex broodkamer.

Een van de eerste foto's  genomen van de stadskant, met links beneden het hekwerk waar later de Retraitelaan kwam. 

Foto vanaf de stadzijde met geheel rechts op de eerste verdieping de eetzaal.

Over de sfeer in het Manresa van vroeger en de kloostertuin zo meteen meer. Eerst waarvoor we naar hier zijn gekomen: de bunker. Frans woonde met zijn ouders, broer en zus in het karakteristieke huis waarin nu BSO Dik Trom is gevestigd: ‘Mijn vader vertelde ons, dat op de bunker een Duitse mitrailleurpost was. Die was door een Engelse Spitfire van het dak geschoten. Het fascineerde ons als kinderen mateloos. Via een van de schietgaten konden we erin. Binnen was het schemerduister. In sommige delen viel wat licht naar binnen via de schietgaten. Op zekere dag meldde de Mop van Snijders zich. Hij wilde er levensmiddelen, fruit en groenten opslaan. De overste ging akkoord. Maar na een stortbui stond er tien centimeter water in de bunker en moest heel veel voorraad worden weggegooid. Mijn vader had er al voor gewaarschuwd, maar zijn raad was in de wind geslagen.’ 

Manresa deels dichtgespijkerd. De ronding links was oorspronkelijk de ingaan. Op de voorgrond de vijver.

De kleine Frans was kind aan huis in Manresa. Toen hij iets ouder was, werd hij misdienaar. Voordat de schoolbel ging om negen uur, had hij er al vaak een mis opzitten: ‘Op zekere dag moest ik dienen in de kapel bij een oudere pater. Nadat de mis voorbij was, begon de goede man aan een tweede en daarna aan een derde. Ik heb er een andere geestelijke bijgeroepen. Om niet te laat te komen ben ik als een haas naar school gerend. Ik denk achteraf dat die pater dementerend was.’

Het uitgestrekte park om het retraitehuis heen, was een eldorado. Soms mocht een vriendje meekomen, maar eigenlijk was het voor kinderen uit de buurt verboden gebied. In de tuin was een prachtige Lourdesgrot in een nagemaakt ravijn. Frans gebruikte deze als klimwand. ‘Toen Manresa enkele jaren leegstond, ben ik er nog eens gaan kijken. Het prachtige kloostergebouw uit mijn jeugd lag er verwaarloosd bij. Mij sprongen de tranen in de ogen. Het is doodzonde, dat het voor Venlo unieke gebouw niet gerestaureerd is.’

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergatsblog@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten