donderdag 18 november 2021

De Halte XXL van woensdag 17 november 2021 - Een monumentje in de Heutzstraat voor de oudste Venlose vastelaovesvereniging

- door Sef Derkx -

Of ik in De Halte over de Heutzstraat wilde schrijven, vroeg een bewoonster laatst. Met alle plezier. Op weg naar de bussen bij het station, fiets ik door de straat. Zo ook de vorige week, op de afgelaste Elfde van de Elfde. Met het feest in het achterhoofd schoot me ineens te binnen, dat in de Heutzstraat een nauwelijks bekend vastelaovendmonumentje te zien is. 

Gevelsteen met wannevleeger in de Heutzstraat (foto MeerWolff)

De gedenksteen van Hans Reijnders is in 1985 ingemetseld onder de goot van het pand met de huisnummers 37 en 39.  De kunstenaar heeft een Wannevleeger uitgehouwen en de naam Fanfare Zaal. De naam Wannevleeger staat in relatie met een mooie stadslegende. Ooit bezocht een illusionist Venlo. Hij beweerde dat hij met vleugels, gemaakt van wannen, kon vliegen. Hiervoor legde hij weddenschappen af. Natuurlijk kon hij niet vliegen. Maar de man was wel anderszins gevlogen. Met het geld uiteraard. De Venlonaren hadden zich bij de neus laten nemen en kregen de spotnaam Wannevleegers.

Verzoek van 'De Directie van het Wannevleeegers Gezelschap te Venlo' om een optocht te mogen organiseren op vastelaovesmaandag 1843 en daarin onder meer sabels te mogen dragen, d.d. 7 februari 1843 (collectie Gemeentearchief Venlo)

Stempel op bovenstaand verzoekschrift (collectie Gemeentearchief Venlo)

De Wannevleegers is de oudst bekende Venlose vastelaovesvereniging. Waarschijnlijk was ze al in 1754 actief, Jocus vanaf 1842. Boterde het tussen beide verenigingen? Aanvankelijk niet. De samenwerking verliep stroef. Ze gunden elkaar het licht in de ogen niet. In 1843 worden er twee vastelaovesoptochten georganiseerd. Op maandag door de Wannevleegers. De dag erna door Jocus. De Wannevleegers lieten een blauw affiche drukken met het eigen programma. Jocus volgde met een even groot groen aanplakbiljet. Om Jocus de loef af te steken, besloten de Wannevleegers te elfder ure op vastelaoveszondag ook nog een fakkeloptocht te organiseren. 

Venloosch Weekblad, 3 februari 1877 (gevonden via www.delpher.nl)

Titelblad feestgids gezamenlijk uitgegeven door Jocus en De Wannevleegers, 1887 (Gemeentearchief Venlo, Jocusarchief)

Venloosch Weekblad 23 februari 1878, oproep om deel te nemen aan activiteit van De Wannevleegers; met de zaal wordt waarschijnlijk de Fanfarezaal aan de Heutzstraat bedoeld. Een opmerkelijk nota bene staat onderaan de advertentie (gevonden via www.delpher.nl) 

Voormalige Fanfarezaal aan de Heutzstraat, waarschijnlijk ook residentie van De Wannevleegers (eigen opname)

In de laatste decennia van de negentiende eeuw zetten ze echter samen de schouders onder de optochten. In 1887 vieren de beide verenigingen het feit dat ze dit voor de elfde maal in eendracht organiseren. Er komt een officiële gids uit van de gezamenlijke activiteiten. Helaas is van de Wannevleegers geen archief bewaard gebleven. We weten dus niet exact wanneer de vereniging de geest heeft gegeven.

De Wannevleegers leggen een kaartje, de bolhoed was in de jaren zestig het hoofddeksel dat veel clubleden droegen (bron: website De Wannevleegers) 

Hoe het ook zij. In 1961 werd in café De Staak aan de Kaldenkerkerweg de Spaarkas De Wannevleegers opgericht. Tien jaar lang werd deelgenomen aan de cafévoetbalcompetitie. Ze legden hun ziel en zaligheid echter ook in originele creaties in de Venlose optocht. Tot slot de gedenksteen. Die is helaas op de verkeerde plek ingemetseld. De Fanfare Zaal, het lokaal van De Wannevleegers, lag dichter bij het station. Het is het gebouw met de karakteristieke trapgevel op de hoek van de steeg naar de voormalige IJsfabriek.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten