woensdag 3 november 2021

De Halte van 3 november 2021 - Allerzielen

- door Sef Derkx - 

We zoeken op het kerkhof van Hout-Blerick naar het graf van Wilfred Clyde Heath. Op zaterdag 18 november 1944 vloog hij boven Venlo met de opdracht om de gevolgen te fotograferen van een geallieerd bombardement op de Maasbruggen twee uur eerder. 

De Spitfire werd geraakt door het luchtafweergeschut. Met een immense klap kwam het toestel aan de Paalweg in Hout-Blerick neer. De 21-jarige Heath kwam om het leven, evenals een van de manschappen van het afweergeschut, dat door rondvliegende brokstukken werd geraakt. 


De Duitsers beroofden hem van zijn bezittingen, maar omstanders vonden later in een tasje zijn naam. Sindsdien ligt hij hier begraven, ver van huis en van zijn geliefden in het dorpje Dilton in Zuid-Engeland. Op zijn pasfoto op internet lacht een vriendelijke jongeman ons toe.  

Op het kerkhof maken Annemie en Frans Sanders-Rutten graven van familieleden schoon. Allerzielen nadert. We lopen naar het graf van hun zoon Rob, die op dertienjarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Op de grafsteen is een foto van de jongen bevestigd. Vrolijk lachend, een heel leven voor zich. Tot de dag dat hij niet meer thuiskomt. De ouders bezoeken iedere week zijn graf. Het verdriet slijt, maar verdwijnt niet. Nooit meer, het is altijd nabij.

Frans is van De Klomp, een familie met muzikale kwaliteiten. Neef Jacq Sanders is een van de stadstrompettisten van Venlo. Hij speelt in het Gelders Orkest. Frans is trots op hem. Zelf heeft hij een kwart eeuw de dikke trom bespeeld in de fanfare De Echo. Tevoren was het de kleine trom. Eerder dit jaar is hij benoemd tot erelid. Erelid in ruste, want het gezeul met het lompe instrument werd te zwaar.


Al dagen wordt in Hout-Blerick enkel en alleen gesproken over de Sint-Josephkerk. Om voor de laatste vijftien of twintig kerkgangers het bedehuis open te houden, is onmogelijk. Alleen al de kosten voor de verwarming zijn niet meer op te brengen. Het doet pijn. Anderzijds de pastorie is eerder verkocht en prachtig gerestaureerd. Door achterstallig onderhoud staat de kerk er momenteel verwaarloosd bij. Roest en rot zijn stille slopers.


De oorspronkelijke, neoromaanse kerk uit 1934 was een schepping van architect Alphons Rats en werd in 1944 door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen. Negen jaar later werd de grotere, herbouwde kerk in gebruik genomen. Hout-Blerick verkeerde in jubelstemming. Het kan verkeren. Anno nu moet worden gezocht naar een geschikte koper, die een nieuwe bestemming heeft voor het beeldbepalende gebouw.  
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

1 opmerking: