- door Sef Derkx -
Afgelopen
week kwam Ton Tesink op bezoek. Hij viel meteen met de deur in huis. In de auto
had hij naar de radio geluisterd. In het reclameblok was ineens een door Lex Uiting ingesproken spotje
geweest, waarin Venlo als Wereldstad werd gepromoot. Klik hier: radiospot Venlo Wereldstad. Hij had zijn oren niet
geloofd. Venlo Wereldstad? Het kon alleen maar sarcastisch bedoeld zijn. Of ik
er meer van wist. Nee, niet van een radiospot.
Op de site van RTL-nieuws komen bedenkers van de campagne Venlo Wereldstad aan het woord. We citeren Oonagh Mooi-van Leeuwen: "Het is niet de bedoeling om de draak te steken met Venlo. Deze campagne is humoristisch bedoeld, maar heeft wel een serieus doel". Door corona zijn er reisbeperkingen. Dus beste Nederlanders, kom naar ’t stedje. Excuses, naar Venlo Wereldstad. Je vindt er alle aantrekkelijkheden van een metropool.
Venlo Wereldstad? Hebben we dit niet al gehad?
Ja, in 1970 heeft de stichting Venlo Wereldstad een gestencilde gids uitgegeven. Een opsomming van zeer uiteenlopende initiatieven van Venloos talent. De organisatie had als adres het postbusnummer 468 in Venlo. Destijds vond je de postbussen in het entreegebied van het postkantoor aan de Keulsepoort. Iedere postbus had zijn eigen loket met een deurtje, dat je kon openen en sluiten met een sleutel. Als je je brieven eruit haalde, keek je in een grote ruimte. De post voor Venlo en Blerick werd er gesorteerd op straat.
We bladeren door het boekje, dat op het formaat van het tijdschrift Provo is uitgegeven. Uit de proloog wordt duidelijk dat het idee voor Venlo Wereldstad geboren is in de lunchroom van Vroom & Dreesmann, een geliefde pleisterplek voor de jeugd. De doelstellingen achter het boekje?
1.
‘een analyse
van het kompleks van aktiviteiten in Venlo’
2.
‘op een concrete en
resolute manier afscheid nemen van de zestiger jaren’
3.
‘aantonen dat venlo
al jaren een wereldstad is’
4.
‘de vraag opwerpen of
het noodzakelijk is dat de zachte drugs gelegaliseerd gezien de talloze
plaatsen waar in het verleden toch zo gezellig gerookt kon worden’
Inhakend op punt vier. Ook na ruim vijf decennia kringen nog de kruidige rookwolken van cannabis op uit de uitgave Venlo Wereldstad.
Na de proloog maken we kennis met een aantal jonge Venlonaren en de plannen en activiteiten waarvan ze vervuld zijn. Wim Peters wil met Ut Zalfje onder heel veel nobels meer het bereiken van een evenwicht bewerkstelligen. Wim en zijn alter ego gordon j.f. fietsbel zijn eveneens actief in de Papieren Boa Konstriktor, Losmos in de Kosmos en de Vereniging voor Alternatieve Genotsmiddelen
Jos Bisschop is van mening dat:
‘de politie op de rotonde moet verschijnen in een slipje (rood met witte pijl) tevens dienen ze kaal te zijn’
We worden voorgesteld aan ST + ST, het latere Static en hun manager Hay Joosten. De Werkgroep Fabrieks Neurose van Jaap Bouten en Guus Wiegerick manifesteert zich. Hun eisen zijn onder meer:
‘1,5 daagse werkweek - meer loon - afwisselender werk – hip beschilderde machines – geluidsdempers op de machines’.
In het hart van het boekje vinden we een tekening van Erik Toebosch van het muurtje van Bonaparte in de Floddergats.
Onder de vlag van Venlo Wereldstad worden zo’n vijftig initiatieven benoemd. Het boekwerkje sluit af met: ‘Iedereen moet van de ander weten wat hij de laatste tijd gedaan heeft.’ Al die jonge hemelbestormers van toen zijn nu 52 jaar ouder. Als ze nog leven. Bij het doorlezen van de uitgave, werd ik overvallen door tijdwee.
Terug naar nu. Is de huidige campagne nieuw of vernieuwend? Zeker niet als je de intrigerende gids uit 1970 hebt gelezen. We blijven positief en houden het op - Opnieuw: Venlo Wereldstad.
Reageren Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten