donderdag 25 november 2021

'Lomm is de allerfenste plats!'

- door Pieter Duijf - 

Carnavalsvereniging De Thiëtuite uit Lomm bestaat 6 x 11 jaar en had gehoopt deze verjaardag komend weekend uitbundig te kunnen vieren. Helaas laten het groeiend aantal coronabesmettingen en de daaruit voortvloeiende maatregelen dit niet toe. Ongetwijfeld zou dan het plaatselijke volkslied 'Lomm is de allerfenste plats!' van de twee jaar geleden overleden Jeu ‘van de Diep’ Hegger luidkeels worden gezongen.

“Lomm is een kleine gemeenschap, maar de saamhorigheid des te groter! We hebben een complete vereniging met een echte Raad van Elf en een Dansgarde met een Hoofddansmarietje. En ook de Boerenbruiloft is iedere keer weer een feest.” zegt secretaris Bas Scheffer.

Carnaval wordt echter al eeuwenlang gevierd in het kleine Maasdorp. Zo lezen we in oude krantenknipsels dat er rond 1900 al geregeld een ‘Groote gecostumeerde optocht’ door de straten trok, compleet met ‘Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carnaval, omgeven door zijn hovelingen’. Het festijn werd in die dagen georganiseerd door Vriendenkring Amicitia. In de bonte stoet maakte ook het ‘Lommer Tingeltangel Muziekgezelschap’ haar opwachting.



“In Lomm vieren we geen Vastelaovend, maar Carnaval!” legt oud-voorzitter en gewezen prins Ed Bugdoll uit.  CV de Thiëtuite zag in november 1955 het levenslicht. Oprichters waren Hen Deenen, Gradje Hegger, Hein Kusters en Sef Theelen. De eerste naoorlogse prins was Hein Kusters en op zondag 12 februari 1956 trok er weer een optocht trok door Lomm. Carnaval werd toen nog vooral gevierd in de lokale kroegen. Die etablissementen zijn er helaas niet meer. “Alles speelt zich nu in het gemeenschapshuis af!” mijmert Bas Scheffer. De naam ‘Thiëtuite’, waar komt die vandaan? Luc Pelzer, prins in 2016 en min of meer archivaris van het gezelschap: “Die naam is vanuit Velden komen overwaaien en verwijst naar de Lommse boeren die iedere dag een kan met koude thee mee naar het land namen. Eerst wilden ze de vereniging ‘De Pezerikke’ noemen, maar dat werd toch als een soort scheldnaam gezien.”

In 66 jaar zwaaiden 64 hoogheden de scepter over het rijk van de ‘Thiëtuite’. In 1965 was de aanleg van de riolering in het dorp de spelbreker was, waardoor de straten open lagen en er geen optocht kon worden gehouden. “Wiel Peute is toen twee jaar achter elkaar prins geweest.” aldus Ed Bugdoll. Ook de huidige prins Bart Bouten is door de pandemie al twee jaar ‘aan de macht’.

CV de Thiëtuite is en blijft een levendige vereniging. Ed Bugdoll: “De betrokkenheid is groot. Weet je dat we zelf de zaal helemaal inrichten voor ieder feest en de ochtend erna ook weer opruimen en poetsen. Ja, ook door de prins, al heeft hij nog zo’n grote kater. Oh ja, en schrijf maar dat er nooit een romance is ontstaan tussen de prins en het hoofddansmarietje. We zijn een nette vereniging.” Bas Scheffer met een glimlach: “Op die momenten lijkt het af en toe of we ons geheugen naar de gallemiezen hebben ‘geklep.”

Kijk voor het actuele nieuws op www.dethietuite.nl.

Reageren? Stuur Pieter Duijf een e-mail: piedu12@yahoo.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten