maandag 29 november 2021

Maand in de Vastenavondkamp (1) - Miniconcert

- door Sef Derkx -  

Donderdag 25 november 2021. Buiten is het grijs en waterkoud. De kranten en tv hebben alleen maar treurigstemmend nieuws. Waarvan ik echt schrik, is dat nergens in West-Europa zoveel coronabesmettingen zijn vastgesteld als in Limburg. Deze provincie is een diepzwarte brandhaard. Het is zo’n dag, dat je het liefst in bed blijft  liggen. Toch maar niet gedaan. Als remedie tegen alle treurnis ben ik vroeg in de avond in Buurthuis ‘t Muspelheim. Er staat een miniconcert op het programma van zangeres Babs van Bree en bassist Arthur Geurts. 


Ik ben de eerste bezoeker, barman en gastheer Fabian maakt een kopje thee. We wisselen soeprecepten uit. Groentesoep en soto, niks uit een potje, pakje of blokje. Ben je gek? Alles vers. Op donderdag verbindt soep de Vastenavondkamp, vertelt Fabian. Vanaf twaalf uur. Het staat genoteerd in de agenda.  

Fotografie Karin de Jonge

Half zeven, het miniconcert begint. Het is het eerste van twee vanavond. Babs van Bree heeft afgelopen maanden muziekstukken ingestudeerd in andere talen. In het Farsi, de taal van Iran, in het Chinees-Mandarijn, Arabisch en Braziliaans-Portugees. Ze kreeg daarbij hulp van jonge mensen met verschillende culturele achtergronden. Badia en Dana hielpen haar met het Arabisch. Ze zitten in de zaal met hun familie. Het kleinere broertje slaapt in de wandelwagen.












Fotografie Karin de Jonge

Ik zit met de veilige anderhalve meter tussenruimte naast de negenjarige Indy en haar moeder Ling-li. De vriendelijke mensen van de cafetaria in de Vastenavondkamp. Het meisje had heel vaak het liedje woordje voor woordje voorgezongen. Chinees is moeilijk. Als Babs inzet, begint het kind helemaal te stralen. Geluidloos zingt ze mee. Hoe hartverwarmend is dit? 

Fotografie Karin de Jonge


De grijze, waterkoude herfstdag wordt in de Vastenavondkamp zo waar ineens een beetje behaaglijk.

 Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten