donderdag 3 februari 2022

De Halte XL van woensdag 2 februari 2022 - Op zoek naar Veldens Zwartbroeëd

- door Sef Derkx/foto's familie Vanden Hombergh en Pieter Duijf - 

We zien het pas als we na ons bezoek aan Velden bij bushalte Markt staan. Het is de Week van het Brood meldt een bord bij bakkerij Fleuren. Laat dat nou net het doel geweest zijn van onze tocht vandaag. Niet zo maar brood trouwens, maar Veldens Zwartbrood. Het stevige, vaste roggebrood dat een beetje zuur smaakte, werd tot zo’n veertig jaar geleden gebakken door Antoon van den Hombergh. 

De laatste dag brood bezorgen: Antoon van den Hombergh, 1983

Drie generaties Van den Hombergh in 1960
 

De voormalige bakkerswinkel anno nu.

Hij had zijn bedrijf aan de Dorpsstraat, tegenover het meer dan levensgroot beeld van een zegenende Christus. De bakkerij is al bijna vier decennia dicht. De winkel is door de kinderen Gerdi en Frans van den Hombergh intact gelaten. De naam van bakker Antoon en de roem van zijn Veldens Zwartbrood reiken overigens tot in onze dagen. De eerste de beste heer die we ernaar vragen, glimlacht terstond en verwijst ons naar het pand.

Wie de bakkerswinkel binnengaat, betreedt de vroege jaren zestig. De epoque van de wederopbouw en het economisch herstel. Er staat een lage toonbank en erachter een wandmeubel van plint tot vloer, van waaruit de broden de klanten toelachten. Waar het oog meteen op valt, is de prachtige tegelvloer met geometrische motieven. Zus en broer gaan ons voor naar de voormalige gelagkamer, nu woonkamer. 

Groepsportret van de familie Van den Hombergh in 1920. Frans, d'n Alden Bekker, is de heer achter de twee meisjes met strikken in het haar.

Opa Frans van den Hombergh was bakker én herbergier. Zijn bijnaam D’n Ontvénger duidt op een derde bezigheid, die van Gemeenteontvanger. Hij was als ambtenaar in deeltijd belast met de invordering van alle inkomsten en ontvangsten van de voormalige gemeente Arcen-Lomm-Velden. Van het café worden nog mooie parafernalia bewaard, waaronder twee Morenbeelden. Maar dat mag je heden ten dage niet meer zeggen. Bijzonder is de houten tap, die vroeger rechtstreeks in het vat werd geslagen. De bierkraan is afkomstig van de legendarische Veldense brouwer Scholsens Ties, Johannes Matthias van Lipzig voor de burgerlijke stand.  

Brouwer Scholsens Ties.

Vijf generaties Van den Hombergh hebben in Velden broodgebakken. Het begon met Leonard, die tegen het einde van de achttiende eeuw vanuit Lottum met een Veldens meisje trouwde en zich in het dorp van de schoonfamilie vestigde. Hij werd D’n Dieke genoemd. Zijn zoon Leonard junior, eveneens bakker, stond bekend als D’n Magere.

Antoon van den Hombergh heeft net het fameuze Veldens Zwartbroeëd uit de oven gehaald.

De ongetrouwde dochter Nelly van d'n Alden Bekker (rechts) was een begrip in Velden en stond in de winkel. Naast haar Irmgard, de vrouw van Antoon van den Hombergh die dagelijks brood rondbracht, 

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw doofde het vuur definitief in de broodovens. De winkel is er dus nog en hetzelfde geldt voor de ovens, die schuilgaan achter een dun wandje. Na wat sloopwerk, zou je zo weer aan de slag kunnen met het fameuze Veldens Zwartbrood. De liefhebbers missen het immers nog altijd.          

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten