donderdag 10 februari 2022

De Halte XL van woensdag 9 februari 2022 - Een Venloos icoon wordt 50: De Koel

 - door Sef Derkx -

Storm Corrie is na twee dagen uitgewoed, dus kunnen we zonder gevaar van vallend geboomte op expeditie. Doel is een bijna vijftigjarig Venloos icoon. Stadion De Koel werd op 19 maart 1972 in gebruik genomen. De openingswedstrijd tegen Heracles eindigde in een gelijkspel. De Venlose eer werd gered door invaller Don Burhenne, die de eindstand 1-1 liet aantekenen.


We zijn uitgestapt bij bushalte Spechtstraat, steken de Kaldenkerkerweg over en gaan het laatste stukje d’n berg op, zoals supporters zeggen. Op de sportzender ESPN wordt altijd gezegd dat de stadionnaam dialect is voor kuil. Je zou denken, dat inmiddels heel Nederland dit moet weten. Steevast zijn er ook beelden van de trap. Oprechte excuses. Van de Trap Aller Trappen. Het is de beroemdste trap uit het betaald voetbal. Achttien meter lang, een stijgingspercentage van 54 percent en 64 betonnen treden. Met dank aan VVV-volger Wim Moorman voor deze essentiële informatie. De trap was aanvankelijk nog zonder leuningen. Op zekere dag kwamen er drie kale buizen aan weerszijden en in het midden. Naar verluidt weten de spelers van VVV dat het afdalen in 45 seconden moet gebeuren. Het schijnt het beste tempo te zijn. Naar beneden lopen, zonder aarzeling. Tegenstanders, die nog geen ervaring hebben met de Trap Aller Trappen, doen het begrijpelijkerwijze voorzichtiger.


De Koel is van oorsprong een zandafgraving op het hoogterras van de Maas. De steilrand is een kwart miljoen jaar geleden gevormd. De Nederlandse Spoorwegen bouwden in de jaren vijftig een nieuw station en emplacement. Daarvoor was zand nodig, heel veel zand. De winning ervan aan de Kaldenkerkerweg werd uitbesteed aan de aannemersfirma Jan de Later. Begin jaren zestig was er een groot gat gegraven, dat in de gemeentelijke plannen werd bestemd voor een nieuw stadion voor VVV. In 1960 presenteerde de Heidemij een schets van een stadion met atletiekbanen met plaats voor 24.000 bezoekers. Het plan verdween in een gemeentelijke bureaulade. In 1968 werd een stichting in het leven geroepen, die vaart zette achter een nieuw stadion. De uitvoering zou soberder moeten worden dan in de oorspronkelijke plannen. Die founding fathers waren Gerard Beusker van de Nedinsco, Herman ‘De Frietspecialist’ Megens en aannemer De Later. De bomen en struiken in de zandafgraving werden gerooid. Het illegaal gestorte puin en de autowrakken werden afgevoerd. Er moest natuurlijk ook een naam komen. VVV-trainer Jean Janssen stelde De Koel voor. Een voorzet die natuurlijk werd ingekopt.


Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

1 opmerking:

  1. Bas van der Zwaan stuurde een reactie vanachter de goal aan de stadse kant. Dank Bas!

    Ierste kier in De Koel: Kleume achter de goal aan de ‘stadse kant’. Gerrit Vooys in de goal mit lange zök ovver de traningsboks. Wát unne kuus! Ut iënigste werme daen aovend waor ut bruëdje knak in de hand. Oetslaag en taegestander bin ik vergaete. Ni völ later zoog ik de kleidkamers van binne as speulerke (blauwe maondig jeugplan). De Koel haij toen al iets magisch vör mich as puber. Now, als pap van un voetballende puber, is die magie d’r nag altied. Zellefs toen ik mit un (soort van) sterreteam in ut veurprogramma van de Herman Teeuwen Memorial nag ens sufgetik woord door de mannen van Ald VVV. Einmalig optraeje op ut hoofveld. Mit Dogan en Glenn Corneille as taegestanders, same rollend en dollend op ut graas. Onvergaetelik.
    Binnekort mar wer ens de luch van de knak gaon opsnuffele en geneete van ut genäöl op de tribune. Want ok det is legendarisch bi-j VVV. Ok in genäöl schuult de leefde vör de club. Um mar ens mit Funske te spraeke: Ut Monseigneur Näöl Ens-stadion zoeij zellefs un geuzenaam vör De Koel kinne zien 😊 Mar det kriege Jan-Joost en Hansie Hansie never noeits oet de görgel. Dan mar gewoën: De Koel.
    Beantwoorden2 dBewerkt

    BeantwoordenVerwijderen