donderdag 10 februari 2022

Jacky Cordang, meer dan een eeuwige reserve (6)

- door Gerrit van der Vorst -  

In de voorbeschouwingen op het seizoen 1959/1960 werd door sportjournalisten gespeculeerd over de vraag wie het VVV-doel zou verdedigen, Swinkels of Cordang. Bij de Nieuwe Tilburgse Courant dacht men Cordang en die krant kreeg gelijk.

Jacky Cordang stond er weer alsof hij niet een tijdje op de reservebank had gezeten. Dat hij uit bij Ajax vijf keer moest vissen, deed niets af aan zijn prima keeperswerk.

Ajax-midvoor Cees Groot scoorde een van de doelpunten tijdens Ajax - VVV (5-2), op 2 november 1959 (De Telegraaf, www.delpher.nl).

Op 10 januari 1960 raakten Jacky Cordang en Cor van der Gijp tijdens Feyenoord - VVV (2-2) even buiten gevecht. Spil Ton van den Hurk zorgde natuurlijk eerst voor zijn elftalgenoot (Algemeen Dagblad, www.delpher.nl).

Op 1 maart 1960 kwam er een trainerswisseling bij VVV. Willy Kment, die VVV vier seizoenen had getraind, werd bondstrainer in Noorwegen. Hij attendeerde de club op Josef ‘Pepi’ Horesj, eveneens uit Oostenrijk, en het kwam tot een verbintenis.

Josef ‘Pepi’ Horesj (collectie Gijs Nass).

Ook Horesj koos voor Jacky Cordang. Op 13 maart 1960 zag hij Cordang uit bij Fortuna ’54 - VVV meteen al geweldig keepen, ondanks de 4-1-nederlaag. VVV speelde een prima seizoen en verloor pas een week later het ongeslagen thuisrecord, na een onverdiende 1-2 nederlaag tegen Ajax.

Jacky Cordang wordt op zondag 13 maart 1960 belaagd door Fortuna ’54-midvoor Spitz Kohn (Limburgsch dagblad, www.delpher.nl).

Het streekelftal presteerde prima, al kreeg VVV tijdens de Engelse trip van 1 tot en met 8 april 1960 ongenadig klop. Op dinsdagavond 5 april kreeg Jacky Cordang er tijdens Blackburn Rovers - VVV zes om zijn oren (6-2). Maar Frans Swinkels verging het twee dagen later niet veel beter tijdens Blackpool - VVV  (7-1). Toch bleef de stemming er in. Jacky Cordang was op zulke trips een gezellige kameraad in het vriendenelftal, dat op de boot terug zijn 28e verjaardag vierde.

Jacky Cordang tijdens een buitenlandse trip van VVV (collectie Gijs Nass).

Meteen na de terugkeer bleek VVV ongebroken. En Jacky Cordang bleef geweldig keepen. Dat vond erkenning. Toen Nederland B op 18 mei 1960 tegen Zwitserland B moest spelen, werd een ijzersterk elftal samengesteld, met onder andere Sjaak Swart, Cees Groot en Co Prins van Ajax. Drie dagen voor de wedstrijd raakte Jan Jongbloed geblesseerd. Het zal niemand verbaasd hebben dat zijn vervanger Pim Bekkering (PSV) op diens beurt als reservedoelman vervangen werd door Jacky Cordang van VVV.

Pim Bekkering in actie tegen VVV (collectie Gijs Nass).

Daarmee werd Jacky Cordang gerekend tot de betere keepers van Nederland. Hij stond op het hoogtepunt van zijn keeperscarrière, was 28 jaar en zou dus nog jaren mee kunnen op topniveau. Maar dat zou totaal anders uitpakken.

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten