maandag 21 februari 2022

Chauvinistisch

- door Hay Swinkels -  

Hoe chauvinistisch kan een stad zijn? Amsterdam staat erom bekend. Maastricht ook. Maar Venlo?

“In bin zoë gaer, baove alles Venlonaer / ’t duit mich good, miejn Venloos blood / wilt nörges anders haer”.

Zeggen die woorden niet genoeg? Is trots zijn op een stad hetzelfde als chauvinistisch? Het is misschien kort door de bocht, maar voor veel Maastrichtenaren wonen er buiten de stadsmuren alleen maar boeren. Venlo was juist een stad van boeren, gerdeneers op precies te zijn. Het Akkermansgilde als oudste gilde en nog steeds zijn de tomaten, de sla en komkommers ons handelsmerk. Toch is er meer. 

Al in de Middeleeuwen was Venlo een economisch belangrijke en rijke stad, die niet voor niets telkens belegerd werd. In 1511 door de Bourgondische troepenmacht van Margaretha van Oostenrijk. Opmerkelijk in die belegering was de rol van een vrouw, Gertruid Bolwater. Deze helleveeg zou een Bourgondische vaandrig hebben verwond en hem daarmee zijn vaandel hebben afgepakt. Over emancipatie gesproken! 

Heel bekend in de geschiedenis is het turfschip van Breda. Maar deze krijgslist werd in 1597 ook door Prins Maurtits toegepast bij de belegering van Venlo. Helaas, of beter gezegd gelukkig lukte het hem niet om Venlo in te nemen. Venlo had al in 1300 een Joods badhuis, een mikwe. Als het echt een mikwe is die ze hebben opgegraven, dan moet het toen een heel tolerante stad zijn geweest om zo’n vreemde bevolkingsgroep in te stad te accepteren en zelfs een ritueel badhuis te laten bouwen. Venlo had  de eerste  bioscoop van Nederland, het eerste tankstation. Venlo had ook de meeste bombardementsslachtoffers in de 2e Wereldoorlog. Zelfs meer dan in Rotterdam. Maar dat laatste is allerminst om trots op te zijn.

Trots zijn, is iets heel anders dan zich superieur voelen. En dat gevoel kent Venlo helemaal niet. Natuurlijk bestaat er wel zoiets als:

“Veur altiéd  en / altiéd blief ik / veur ieuwig en altiéd blief ik / einen echte Venlonaer”.

Maar dat mag toch? Of ben je dan chauvinistisch?

Reageren? Stuur Hay Swinkels een e-mail: hay.swinkels@ziggo.nl.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten