zondag 13 februari 2022

Vandaag 75 jaar geleden - Een verslag van het Prinsenbal

 - door Sef Derkx -

Vandaag 75 jaar geleden verscheen in De Waarheid, het dagblad van de Communistische Partij Nederland, een interessant artikel over de Venlose vastelaovend. 

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is het geschreven door Jan Snellen, de plaatselijke correspondent van de krant. Het gezin Snellen woonde aan de Van Bommelstraat. Ze waren de buren van mijn ouders. Mijn vader en Jan konden goed met elkaar overweg, heb ik altijd begrepen uit de verhalen. Een aantal jaren geleden werd het bevestigd door een zus van Jan. 

Vier karakteristieke fragmenten uit het artikel in De Waarheid





Het is opmerkelijk dat een zo serieuze krant als De Waarheid überhaupt aandacht schenkt aan vastelaovend. Humor was de redactie vreemd. Maar goed, Jan Snellen was Venlonaar dus mocht hij erover publiceren. Met zelfs een foto van het Prinsebal van 1947, dat Hans I Franssen als eerste naoorlogse Jocus-Hoeëgheid bracht.


Het bijzondere vastelaovesjaor 1947 is een van de onderwerpen in de voorstelling Heimwee nao Venlo in vastelaovestièd in City Cinema op 24, 25 en 26 februari (klik hier: Heimwee nao Venlo in vastelaovestièd). 

Door de coronamaatregelen mag slechts een beperkt aantal mensen in de zaal worden toegelaten. De voorstellingen zijn allang uitverkocht, er is een groeiende wachtlijst.

Aevel...

Met wederom aan zekerheid grenzende waarschijnlijk wordt dinsdag bekend gemaakt, dat bioscopen weer op volle capaciteit mogen draaien. Het betekent dat er dus plaatsen vrijkomen. Goed nieuws, dat op het goede moment komt voor de ze voorstellingen.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten