vrijdag 18 februari 2022

Jacky Cordang, meer dan een eeuwige reserve (slot)

- door Gerrit van der Vorst - 

Na de oefencampagne in de zomer van 1960 koos VVV-trainer Josef Horesj opeens voor Frans Swinkels. En die deed het zo goed dat hij op zijn beurt geselecteerd werd voor Nederland-B, nota bene vijf maanden nadat Jacky Cordang die eer te beurt was gevallen. 

Frans Swinkels in actie (foto privécollectie).

Over Cordang had niemand het meer, tot hij de Swink in november 1960 nog vier wedstrijden moest vervangen. In de uitwedstrijd DOS - VVV (4-1), op 21 november, maakte hij twee foutjes. Hij moest weer plaats maken.

Een van de vier DOS-doelpunten (foto collectie Gijs Nass).

In de tweede helft van het seizoen keepte Jacky Cordang nog twee geweldige wedstrijden voor VVV. Toch haalde de club er een derde keeper bij, Piet Schroemges van Sportclub Irene. Die had enkele weken eerder indruk gemaakt tijdens de vriendschappelijke wedstrijd VVV - Sportclub Irene (2-5!). Hij en Swinkels keepten voortaan. Jacky Cordang zou geen minuut meer maken in VVV 1!

Uit het programmablad (‘tien cent’) voor GVAV - VVV (1-1), op zondag 25 maart 1962: ‘Drie klasse-keepers. In het doel staat Piet Schroemgens die is overgekomen van Sportclub Irene (Tegelen) en die prompt goede keepers als Frans Swinkels en Cordang naar het reservebankje verwees. Overigens zijn deze drie uitstekende doelverdedigers vrijwel gelijkwaardig en een keepersprobleem bestaat bij VVV dan ook niet.’

Piet Schroemges op 26 november 1961 in actie tijdens Ajax - VVV (3-1) tegen Henk Groot en Piet Keijzer (foto Nationaal Archief).

Cordang maakte geen problemen. Wiel Teeuwen kende hem al lang, omdat Cordangs meisje Thea indertijd aan de Vierpaardjes woonde: ‘We hadden na de wedstrijden altijd veel plezier. Het was een verschrikkelijk fijne vent om mee om te gaan, een geweldige kammeraod. (...) Jacky was ook een echte SVB-man. Een echte Blerickse.’

Het vriendenteam van VVV op reis (foto collectie Herman Teeuwen).

Na de degradatie van VVV in 1962 vertrok Jacky Cordang, natuurlijk terug naar SVB. Nog één keer zou hij in de Kraal keepen. VVV was in 1965 in financiële nood geraakt en op initiatief van Jan Klaassens werd VVV-Oude Glorie (2-1) gespeeld. Bij VVV keepten Piet Schroemges en Frans Swinkels elk een helft en bij de Oude Glorie keepte Jacky Cordang.

De Oude Glorie (foto collectie Herman Teeuwen).

De topfitte Cordang keepte tot en met het seizoen 1968/1969 in SVB 1. Medespeler Jacques Hermans zou na dat seizoen naar VVV gaan. Over de gedreven Cordang: ‘Hij was altijd aan het coachen, je moet dit, je moet dat.’ Helaas eindigde hun laatste wedstrijd voor SVB met degradatie, omdat Hermans een bal van de zestienmeterlijn blind terugspeelde op Cordang. Die was echter zijn doel uitgelopen en miste de terugspeelbal.

Het beslissende eigen doelpunt, waardoor SVB de beslissende degradatiewedstrijd met 1-0 van IVO verloor (foto Jack Cordang junior).

De blooper tastte de relatie tussen beiden niet aan. Ze gingen later tennissen, tot Cordangs ogen hem in de steek lieten. Behalve als tennisser sportte hij als wielrenner en volleyballer. 

Jacky Cordang op latere leeftijd (foto Jack Cordang junior).

Met plezier en trots keek Jacky Cordang terug op wat hij de mooiste tijd van zijn leven noemde. Zoon Jack tegen De Volkskrant: ‘Op elk verjaardagsfeest kwamen de verhalen over kameraadschap, kattenkwaad en mooie overwinningen ter sprake.’ Bij VVV kwam Jacky Cordang niet zo vaak meer. Hij had minder op met het moderne voetbal. In 2017 zag Wiel Teeuwen hem nog een keer bij een wedstrijd van VVV: ‘Toen zag je al dat hij snel achteruit ging. Hij wist veel dingen niet meer en praatte ernaast.’

Jacy Cordang was trouw in alles. In 2018 kreeg hij van SVB nog de gouden speld met diamant en inscriptie, voor maar liefst 75 jaar ononderbroken lidmaatschap.

Jacky en Thea Cordang hadden ook een lang huwelijk (foto Jack Cordang junior).

En vanaf zijn 16e had hij in de familiezaak gewerkt, later met zijn echtgenote en zijn broer Toon die de installaties deed. Er werden ook kachels, fornuizen, witgoed en andere huishoudelijke apparaten verkocht.

Jacky Cordang voor de zaak (foto collectie Boy Coehorst/Sef Derkx).

Jacky Cordang die boven de zaak woonde had daar ook tot het einde willen blijven. Helaas moest hij in zijn laatste levensfase zijn geliefde Blerick verruilen voor een Venloos verzorgingshuis. Hij stierf op 22 september 2019, 87 jaar oud.

Niet lang daarna plakte men op de website van VVV het retro-shirt 1978/1979 precies over hem heen. Wie dat verzon!

SVB, VVV, Omroep Venlo, De Limburger en De Volkskrant besteedden aandacht aan het overlijden van Jacky Cordang. Terecht, het was gewoon een klassekeeper.

Jacky Cordang op een sigarenbandje (foto Jack Cordang junior).

Slot

Reageren? Stuur een e-mail naar Gerrit van der Vorst: gp.vandervorst@xs4all.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten