donderdag 25 juni 2020

De Sloopkogel - Peperstraat (3)

- door Gerrit van der Vorst - 


Met dank aan Jos Deenen

De Peperstraat kwam redelijk door de bezetting heen, maar verloederde daarna in hoog tempo verder.
Hoezeer dat de spuigaten uitliep, demonstreerde een bewoonster op 30 augustus 1957. Het langdurig gemis van een toilet voor haar gezin met vier kinderen werd haar te veel en ze toog met een goedgevulde emmer met ontlasting naar het gemeentelijke bureau huisvesting. Toen haar daar de deur werd gewezen, kieperde ze de emmer leeg in de deuropening. Naar verluidt, was die argumentatie overtuigend genoeg en kreeg het gezin spoedig een andere woning.


Bericht in de Limburger van 31 augustus 1957 (www.delpher.nl).

De Peperstraat was inmiddels reddeloos. Alleen het gebouw van de Boerenleenbank verkeerde nog in goede staat.


Boerenleenbank in de Peperstraat.


Zicht op de Peperstraat, met links de Boerenleenbank en rechts daarnaast de vishandel van Wiel Vallen.


Venlo’s laatste zwerver, ‘Marokko’ (rechts) met stok en een zwerversvriend, een voormalige politieman (Het Parool van 11 augustus 1962, www.delpher.nl). ‘Marokko’ bivakkeerde in de jaren vijftig vaak in logement-Schattenkerk in de Peperstraat.

We weten allemaal wat er gebeurd is. De middeleeuwse Peperstraat kreeg een functie in het stedelijke verkeersplan en werd oefengebied voor de sloopkogel. In 1968 was er zo voldoende ruimte gekomen voor de grote handels- en industrietentoonstelling in het kader van 625 jaar Venlo. Dat men dat historische feit deels vierde op de kaalslag in de Peperstraat toont wel aan dat Venlo eventuele schaamte jegens de niet-gekoesterde straat voorbij was?


De Peperstraat ter hoogte van de huidige locatie van Grenswerk.


De nieuwe Boerenleenbank en kaalslag.

Twee jaar eerder was de gemeente op nummer 10 begonnen aan de bouw van een stadskantoor dat maar liefst 8,5 miljoen gulden kostte. Geen spraakmakend wederopbouwerfgoed, want het kantoor werd al in 2010 weer gesloopt. Ook nadien is er nog gesloopt op de Peperstraat. Iemand twitterde in februari 2018 opgetogen: ‘De sloop op de Peperstraat levert een enorm Gordon Matta-Clark gevoel op! Love it!’ Dat is een belediging voor Gordon Matta-Clark, de man die aan slooppanden een laatste functie gaf als kunstwerk. De suggestie was het dat de sloopkogel het ook wel zonder Gordon Matta-Clark af kon.


Een kunstwerk van Gordon Matta-Clarke (nl.pinterest.com).


Idem (www.lantarenvenster.nl).

Het is misschien wel een idee voor de gemeente Venlo. De sloopkogel als ware het een instrument van een beeldhouwer. Slopen als kunst. Maar dat geheel terzijde.

Terecht merkt binnenstad-kenner Piet Braem op dat men er na de bevrijding goed aan gedaan zou hebben om de hele oude binnenstad van Venlo weer op te bouwen, inclusief de Peperstraat. Zoals men dat in grondig vernielde Duitse steden had gedaan, waar men met het oude materiaal nog veel had gerestaureerd. In elk geval was van de Peperstraat meer te maken geweest dan de volstrekt karakterloze straat die er nu ligt. Het zal er mogelijk prima wonen en werken zijn, en Grenswerk is natuurlijk een trekpleister, maar voor historie en nostalgie is geen plaats meer in de oeroude straat die volledig losgewrikt is van haar middeleeuwse verleden en de stadskern.


Peperstraat anno 2020 (met dank aan Sef Derkx).

Slot.

Met dank aan Piet Braem en Will Sorée voor de oude foto’s. Deels zijn die foto’s eerder geplaatst op de Facebook-site ‘Venlo wie ut vrueëger waas’.

Reageren? Stuur een e-mail naar Gerrit van der Vorst: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten