dinsdag 23 juni 2020

Een affiche van het Rembrandt Theater

Het geeft voldoening, dat de verhalen op de Floddergatsblog iedere dag goed gelezen worden. Ook door oud-Venlonaren. Het onderhoudt de band met de stad waar ze geboren zijn en of opgroeiden. We vliegen soms uit, maar vaak worden we op aangename wijze overvallen door nestwarmte. Het is mooi dat de Floddergatsblog aan dat gevoel bijdraagt. 

We ontvingen naar aanleiding van onze blog over het Rembrandt Theater (https://sefderkx.blogspot.com/2020/06/plaats-van-herinnering-2.html) onlangs een reactie van Hans Kerp, waarvoor onze hartelijke dank:

Beste Sef,

Als Venlonaar in den vreemde lees de Floddergatsblog altijd met veel interesse. Al woon ik al ruim dertig jaar in het buitenland, maar ens eine Venlonaer, altied eine Venlonaer. 

Prentbriefkaart, jaren dertig; links Keulsepoort met ingang Rembrandt Theater (nu Parade), rechts Nassaustraat met de zijgevel (met dank aan Piet Braem)

Ik las je stukje over het Rembrandt Theater. Ik stuur je hierbij een foto van een origineel filmaffiche van het Rembrandt Theater uit 1937. In 1974 kreeg ik van een bevriende antiekrestaurateur een aantal op elkaar geplakte stukken en fragmenten van affiches uit de dertiger jaren, die achter een oude kast tevoorschijn waren gekomen. Losgeweekt bleken het resten van drie affiches te zijn. Twee waren helaas slechts zeer fragmentarisch en niet meer te redden: een aankondiging van een champagne-galabal in het Nationaal en een klein fragment van een filmaffiche van De Golem

Het derde affiche bleek eveneens in meerdere stukken gescheurd en gesneden te zijn, maar leek nog wel te redden. Ofschoon lijmresten, scheuren en vouwen moeilijk weg te werken waren en enkele stukken misten, was het resultaat zodanig dat het al ruim veertig jaar onze woonkamer siert. Dit affiche verdient met al zijn beschadigingen geen schoonheidsprijs, maar het getuigt wel van een stukje Venlose historie waar door het bombardement van vrijdag 13 oktober 1944 op gruwelijke wijze een einde kwam.

Frontgevel Rembrandt Theater, kort na het bombardement van vrijdag 13 oktober 1944 (particuliere collectie)

Het affiche is goed te dateren, aangezien de advertentie en de filmrecensie via Delpher gemakkelijk te vinden waren. Mijn moeder was altijd lyrisch als ze vertelde over het Rembrandt Theater: de moejste bioscoop van de ganse stad!

Affiche Rembrandt Theater, film Moscou Shanghai (met dank aan Hans Kerp) 


De film Moscou­–Shanghai, ook bekend als Der Weg nach Shanghai, werd vanaf 5 februari 1937 in het Rembrandt Theater vertoond. Enkele jaren geleden was hij nog op de Duitse tv te zien. Ondanks de positieve recensie in de Limburger Koerier bleek het een draak van een film.

Limburger Koerier, 6 februari 1937; redactionele aankondiging en advertentie van de film (gevonden via www.delpher)

Het affiche is van de hand van Frans Mettes (1909–1984) die talloze reclame- en filmaffiches gemaakt heeft, o.a. voor de Nederlandse Spoorwegen, de KLM, de ANWB, de Holland-Amerika Lijn, de Wereldtentoonstelling in Brussel, Belinda en North State sigaretten, Hofnar sigaren, Heineken, Amstel, Bols en Hartevelt. 

Duits affiche voor de film (met dank aan Hans Kerp)

Filmaffiches werden in grotere oplages gedrukt, waarbij ruimte vrijgelaten werd om later de naam van de lokale bioscoop en de vertoningsdata toe te kunnen voegen. Of Mettes zich bij dit affiche heeft laten leiden door de Duitse en Belgische affiches voor dezelfde film, of dat deze wellicht ook van zijn hand zijn, is onduidelijk. De gelijkenis is in ieder geval treffend.

Plechtigheid bij Heilig Hartbeeld, jaren dertig; op de achtergrond het Rembrandt Theater (met dank aan Piet Braem)

Met hartelijke groeten, Hans Kerp.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten